Diginomadin ja reissaajan työkalut

Mistä löytää parhaat majoitusdiilit?
Minkä palvelujen avustuksella työnteko tien päällä on sujuvaa?
Miten viihdyttää itseään pitkällä reissulla, kun koko kirjahyllyä ja levypinoa ei voi kantaa mukana?

Vastaukseni näihin ja moniin muihin työkaluihin liittyvään kysymykseen löydät tältä sivulta, sillä esittelen ne työkalut joita itse diginomadina ja pitkään reissaavana käytän ja suosittelen. Keskityn tässä sähköisiin palveluihin, nettityökaluihin ja kännykkäapplikaatioihin. Mukanani kulkevat varsinaiset tavarat löydät rinkan sisältö -sivulta.

Osa linkeistä on affiliate-linkkejä, eli jos päädyt ostamaan kyseisen palvelun, saan siitä pienen palkkion. Mitään en kuitenkaan suosittele vain korvauksen toivossa, vaan kaikki nämä työkalut ovat oikeasti käytössäni.

Majoitus

Mistä löytää sopivimmat majapaikat?

Airbnb — ainutlaatuisia majoituspaikkoja yli 190 maassa

Airbnb on palvelu, jonka kautta yksityiset ihmiset voivat vuokrata lyhytaikaisesti omaa asuntoaan tai ylimääräistä huonetta –  tarjolla on myös ammattimaisten vuokranvälittäjien asuntoja sekä hostelleja. Airbnb on ehdottomasti suosikkini majoituspalveluista: kodinomaista asumista edullisesti, kaupan päälle paikallinen kontakti ja pieniä mukavia yksityiskohtia.

Lisää Airbnb-kokemuksia ja vinkkejä voit lukea Airbnb-artikkeleistani.

Booking.com — hotellivaraukset netissä

Booking.com:ista löydät ehkä laajin valikoima hotelleja ympäri maailmaa ja lopullinen hinta on yleensä selkeästi näkyvillä. Ja vaikka he eivät asiaa jostain syystä suuresti mainostakaan, niin kanta-asiakkaana saat 10% alennusta melkein kaikista varauksista (eli pitkässä juoksussa aika sama diili kuin Hotels.com:in 10 yöpymisestä ilmainen yö, mutta Booking.com:in kautta saat edun heti käyttöön). Olen muutenkin tyytyväinen Booking.com:in palveluun, sillä kaikki on ollut sujuvaa eikä esimerkiksi ole  käynyt niin, että varausta ei olisi löytynyt.

Trustedhousesitters — talo- ja lemmikkivahtipaikkoja

Trustedhousesitters-sivustolta olen löytänyt meille hyviä talo- ja lemmikkivahtikeikkoja eri maista. Talovahteina pidämme huolen omistajan kodista ja lemmikeistä hänen lomaillessaan, eikä raha vaihdu kumpaankaan suuntaan. (Vuosimaksu)

Omia kokemuksiani ja vinkkejä näissä postauksissa.

Liikkuminen

Miten bongata parhaat diilit paikasta toiseen siirtymiseen?

Rentalcars.com — vuokra-autoja edullisesti

Rentalcars.com:in kautta löydät hyvät autonvuokrausdiilit melkein mihin maahan tahansa. Sivusto etsii useamman autovuokraamon tarjonnasta parhaat ja antaa sinulle kokonaishinnan, joka yleensä sisältää myös perusvakuutukset yms.

Skycanner — löydä parhaat lennot

Skyscanner on se palvelu, jonka kautta yleensä etsin lentoja. Se käy läpi useamman Suomessa toimivan matkatoimiston tarjoaman ja esittää sinulle parhaat. Aina en kuitenkaan tee lopullista varausta palvelun kautta, vaan löydettyäni parhaat lennot käyn tarkistamassa hinnan (käsittelykuluineen!) myös suoraan lentoyhtiön sivulta.

ParisRio — vertaile lentoja helposti

ParisRio on suomalainen lentojen (ja hotellien) hakukone. Mukava käyttää ja helppo vertailla vaihtoehtoja. Jäseniksi liittyneet saavat bonuksia (=rahaa takaisin) varauksistaan.

Lentodiilit — bongaa parhaat tarjoukset

Lentodiilit-sivusto seuraa matkailutarjouksia ja kertoo sinulle parhaimmista. Seuraamalla sivustoa Facebookissa saat nopeimmin tiedon diileistä, sillä parhaat ovat usein voimassa vain hetken.

Here — hyvät kartat ja navigaattori kännykässä

Here (entinen Nokia maps) on kattava ilmainen karttapalvelu ja navigaattori, jonka kännykkäapplikaatioon voit ladata kokonaisten maiden karttoja offline-käyttöön. Kokemukseni perusteella kartat pitävät paikkansa ja ylinopeusvaroitus on toimiva lisä navigaattorissa! (Ilmainen)

Google Maps — paikalliskartat ja julkinen liikenne

Google Mapsia käytän kaupungeissa ollessani tai roadtrippeja suunnitellessani. Suurimman osan kartoista saa ladattua offline-versiona, mutta ladattavan alueen koko on rajattu. Google mapseista voi tarkistaa myös isoimpien kaupunkien julkisen liikenteen aikataulut ja tallentaa tärkeät paikat myöhempään käyttöön. (Ilmainen)

Rome2Rio — vaihtoehdot paikasta toiseen siirtymiseen

Rome2Rio kertoo, mitä eri vaihtoehtoja sinulla on siirtymiseen kahden paikan välillä. Se kattaa mm. lennot, bussit, junat ja kimppakyytipalvelut. Saat siis listan (linkkeineen) vaihtoehdoista sekä suuntaa-antavan kuvan hinnoista. Tosin nämä hinnat kannattaa aina tarkistaa varsinaisen palveluntarjoajan sivuilta!

Työnteko

Miten helpottaa työntekoa reissun päällä?

Toimiva VPN-palvelu

VPN-palvelun avulla saat sekä suojattua internetyhteyttäsi että muodostettua yhteyden palvelimeen toisessa maassa. Jälkimmäinen on hyödyllistä esimerkiksi maissa joissa jotkut palvelut on estetty tai jos haluat vaikka katsella Yle Areenan tarjontaa ulkomailla ollessasi. Muista tarkistaa, että VPN-palveluntarjoajalla on palvelimia Suomessa! Kokeile vaikka VPN Unlimited, F-Secure Freedome tai IP Vanish.

Dropbox — tallenna sekä pilveen että koneellesi

Dropbox-tallennuspalvelu on ollut käytössäni jo vuosikausia. Se tallentaa ja synkronisoi läppärini Dropbox-kansiossa olevat materiaalit nettiin. Näin minulla on heti varmuuskopiot tiedostoistani. Dropbox sopii hyvin myös monen ihmisen väliseen yhteystyöhön, sillä kansiot voivat olla jaettuja. (Perusversio ilmainen, lisätilaa maksamalla)

LastPass — ei enää salasanamurheita

LastPass on salasanapalvelu joka auttaa sinua luomaan turvallisia salasanoja (=pitkä ja monimuotoinen, sekä eri joka sivustolla) ja muistaa ne, jotta sinun ei tarvitse itse muistaa kaikkia. Riittää, kun muistat salasanan palveluun itseensä ja se hoitaa salasanojen hallinnan muilla sivustoilla. Mutta muista, että turvallisuussyistä palvelu ei tiedä salasanaasi, eli jos unohdat sen, et pääse enää palveluun ja joudut päivittämään kaikki salasanasi. Suosittelen silti! (Perusversio ilmainen, kännykkäapplikaatio vuosimaksu)

Diigo — mielenkiintoiset jutut siististi tallessa

Diigoon tallennan netissä vastaan tulevia mielenkiintoisia asioita, jotka kuitenkaan eivät ole ajankohtaisia sillä hetkellä. Sieltä minun on sitten helppo hakea esimerkiksi Vietnamiin liittyvät hyvät blogijutut Vietnamiin matkustaessani. Matkailuun liittyvät linkit tallennan julkisiin ryhmiini: Englanninkieliset Anywhereism-Diigo ja suomenkieliset Matkablogit (Perusversio ilmainen)

Matkablogihakuni — googleta vain hyvistä suomalaisista matkablogeista

Tein matkablogihaun omaksi työkalukseni, sillä usein haluan etsiä blogijuttuja tietyistä kohteista, mutta googlaamalla vastaukseksi tulee kaikenlaista sälää. Räätälöity google-hakuni huomioi vain listaamani n. 100 suomalaista matkablogia. Näitä räätälöityjä hakukoneita voi muuten tehdä kuka tahansa: Google Custom Search (Ilmainen mainoksilla)

Yhteydenpito

Miten pysyä yhteydessä vaikka tie vie?

Feedly — kaikki seuraamasi blogit samassa paikassa

Feedly on käytössäni joka päivä, sillä seuraan varmaankin satoja blogeja ja sanomattakin on selvää, etten voi käydä joka blogissa katsomassa, onko jotain uutta ilmestynyt. Feedly kokoaa kaikki uudet postaukset samaan paikkaan ja voin myös jaotella seuraamani blogit erilaisille listoille. (Ilmainen)

Skype — juttele netissä tai soita puhelimiin

Skype on juttu jo vuosien takaa, mutta edelleen se on toimiva vaihtoehto puheluille. Skypen avulla voit soittaa ilmaiseksi toiselle Skypen käyttäjälle tai voit ladata palveluun rahaa ja soittaa suoraan puhelimeen huomattavan halvalla. (Nettipuhelut ilmaisia, puhelimiin soittaminen maksaa)

Snapchat — lyhyitä väläyksiä päivän varrelta

Kännykkäsovellus Snapchatissa jaetaan lyhyitä videoita tai kuvia. Aloitin sen käytön loppukesästä ja olen jo nyt koukussa. Snapissa ei ole kummempia muokkausmahdollisuuksia ja kaikki häviää 24 tunnin kuluttua, joten kuvien huippulaadusta yms. ei tarvitse huolehtia. Tykkään itse seurata tuttujen päivittäisiä kuulumisia appsin kautta ja omalta osaltani jakaa niitä arkisia pikkujuttuja ja yksittäisiä hetkiä, jotka yleensä eivät päädy blogiin asti. Löydät minut sieltä käyttäjätunnuksella “kotonakaikkial”. (Ilmainen)

Instagram – valokuvia ympäri maailmaa

Instagram on suosikkisomeni, ehkä koska olen hyvin visuaalinen ihminen. Jaan Instaan parhaat kännykällä ottamani kuvat ja käyn fiilistelemässä muiden otoksia. Instassa on myös kiva seurata kaverien kuulumisia tai vaikka etsiä vinkkejä matkakohteisiin. (Ilmainen)

Tweetdeck — Twitterin käytöstä sujuvampaa

Tweetdeck auttaa seuraamaan mielenkiintoisia juttuja Twitterissä ja karsimaan turhaa melua. Voit käyttää useampia Twitter-tunnuksia samanaikaisesti ja seurata luomiesi listojen sisältöä tai vaikkapa tiettyä hashtagia. Varsinkin joka maanantainen #matkachat on lähes mahdoton seurata ilman Tweetdeckia. (Ilmainen)

Vapaa-aika

Mistä viihdykettä pitkällä reissulla?

Spotify — musiikkipalvelu

Spotifyn Premium-versio on ollut käytössäni jo vuosikausia. Kattava valikoima myös suomalaista musiikkia sekä mahdollisuus offline-kuunteluun ovat tärkeimmät ominaisuudet minulle. Tykkään myös kuunnella monenlaista musiikkia ja etsi aina jotain uutta, joten Spotify sopii minulle yksittäisten levyjen ostoa paremmin. (Premium kuukausimaksulla)

Netflix — leffat ja sarjat matkassa mukana

Netflixistä löydät laajan valikoiman leffoja ja sarjoja, jotka ovat kuukausimaksulla vapaasti katseltavissa. Valikoima vaihtelee maasta toiseen, joten esimerkiksi Suomessa ollessasi tarjolla on myös suomalaisia ohjelmia ja Meksikossa taas meksikolaisia. VPN-palvelun avulla voit ottaa yhteyden toiseen maahan. (Kuukausimaksu)

Scribd — englanninkielisen luettavan Spotify

Scribd:issa on laaja valikoima englanninkielistä e-kirjallisuutta tietokirjoista sarjakuviin. Kaikki ovat luettavissa kuukausimaksulla ja kirjoja voi myös ladata offline käyttöön. (Kuukausimaksu)

Amazon — Kindle e-kirjat

Amazon on se paikka, josta yleensä ostan e-kirjani. Amazonin hyvä puoli on se, että kirjavalikoimasi on käytettävissä useammalta laitteelta vaikka samanaikaisesti. Voimme siis ostaa uuden kirjan ja lukea mieheni kanssa molemmat sen heti. (Maksu per kirja, myös ilmaisia)

Kirjaston e-palvelut

Ainakin pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoilla on kattava e-tarjoama: kirjoja, leffoja, lehtiä, kielikursseja. Otat vaan netin kautta yhteyden kirjaston valikoimiin ja lainaat haluamasi. Suomenkielisiä uutuuskirjoja, Lonely Planet oppaita, National Geographic -lehti, jne. Aivan mahtava palvelu reissaajalle! eKirjasto näyttää tarjoavan ainakin joitain näistä kaikkien kirjastojen käyttäjille, mutta sitä en ole itse testannut. (Ilmainen)

iTunes — podcastien kuunteluun

Vaikkei minulla mitään Applen laitteita olekaan, niin Podcastien etsimiseen ja lataamiseen käytän iTunes-ohjelmaa, sillä sieltä löytyy suuri valikoima podcasteja.(Ilmainen)