Luontomatkailua aloittelijoille

Instagram Travel Thursday: Luontomatkailua aloittelijoille

Nuorempana suuntasin reissuillani suurkaupunkien vilinään. Maaseudulla kasvaneelle ne tarjosivat jännitystä ja uusia kokemuksia, irtioton arjesta. Viime vuosina olen kuitenkin löytänyt luonnon houkutukset ja suuntaan yhä useammin vuorille, vaelluspoluille ja autioille rannoille.

Luontokohteita reissujen varrelta

Kemer Turkissa – – Joshua Treen kansallispuisto Kaliforniassa – – Point Lobos Kaliforniassa

Aluksi luontomatkailuni koostui lähinnä autolla liikkumisesta ja valokuvapysähdyksistä, lyhyistä sunnuntaikävelyistä merkityillä luontopoluilla. Nälkä kuitenkin kasvoi syödessä ja häämatkallamme 5 vuotta sitten tein ensimmäisen vaellukseni, kolme päivää Uuden-Seelannin vuorilla Routeburn-reitillä. Tuon kokemuksen jälkeen pidemmät luontokävelyt ovat ujuttautuneet reissusuunnitelmiimme. Koen kuitenkin edelleen olevani aika aloittelija näissä asioissa, sekä melko mukavuudenhaluinen. Viikon tarvikkeiden mukana kantaminen ja erämaahan suuntaaminen tuntuu vielä liian isolta haasteelta.

Kävelyllä maailmalla

Kansallispuistossa Skotlannissa – – Matka-kanjonilla Makedoniassa – – Itävallan Alpeilla

Sen sijaan löysin täydellisen aloittelevan vaeltajan reitin Pohjois-Espanjan Camino de Santigosta – tarkemmin ottaen sen suosituimmasta eli Camino Francés versiosta (Camino Francés wikipediassa). Tuo suomalaisittain Jaakontienäkin tunnettu yli tuhat vuotta käytössä ollut pyhiinvaellusreitti tarjoaa nykyään helpon johdatuksen pitempiin vaelluksiin, sillä se on hyvin hoidettu ja oheispalvelut ovat kunnossa.

Majapaikkoja ja ravintoloita löytyy muutaman kilometrin välein, repunkin saisi maksusta kulkemaan seuraavaan majoitukseen. Toisaalta, koska mukana ei tarvitse kantaa telttaa, ruokaa yms. niin reppukaan ei paljoa paina. Päivittäiset kävelymatkat voi mitoittaa oman kunnon mukaan ja jos ei kävele koko – noin 770 km mittaista – reittiä, niin vuorten ylityksetkin voi halutessaan välttää.

Camino de Santiago Espanjan pohjois-osissa

Maisemia Camino de Santiagon varrelta

Camino de Santiago - sivistyksen parissa

Reitti itsessään on hyvin merkitty ja kulkee helppokulkuisilla poluilla ja teillä, umpimetsässä ei tarvitse rämpiä. Tämä tarkoittaa samalla myös sitä, että kovin kauas ihmisten ilmoilta ei pääse vaan reitti kulkee sympaattisten pikkukylien ja isojenkin kaupunkien läpi. Upea luonto on kuitenkin pääosassa, vaikkei erämaassa ollakaan.

Me vaelsimme reittiä kolmisen viikkoa keväällä 2014 (juttuja blogissa). Tässä ajassa me ehdimme – välillä julkisilla eteenpäin siirtyen – kävelemään sekä kumpuilevilla viinialueilla, taivaanrantaan asti levittäytyvällä tasangolla että kanervapeitteisillä vuoristopoluilla.

Camino de Santiago - viinialueilla

Camino de Santiago - tasangolla

Camino de Santiago - vuorilla

Tuolloin pari vuotta sitten mielen perukoille jäi kytemään ajatus reitille palaamisesta, sillä monta osiota jäi vielä kokematta. Nyt kaikki palaset loksahtelivat kohdalleen ja pääsen jatkamaan matkaa kesäkuussa – tosin vain kymmeneksi päiväksi, joten pitää suunnitella vielä kolmaskin reissu… Lentoliput odottavat jo sähköpostissa ja enää pitäisi päättää mitä osaa polusta tällä kertaa tarvotaan. Niin ja kävelyseuraksi ei lähdekään mieheni Antti, vaan saan mukaani vuorotteluvapaalla olevan äitini. Naisvaltaisia seikkailuja siis luvassa!

Camino de Santiago - matkakumppani

Camino de Santiago - kukkasia

Oletko sinä kävellyt Caminolla? Mikä oli sinun suosikkiosiosi? Tai jos Camino on suunnitelmissasi, niin mitä tietoa siitä haluaisit?


Kaikki kuvat Instagram-tililtämme https://www.instagram.com/Anywhereism.

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday:ta. Se on kuukausittainen kokoelma Instagram-kuvia hyödyntäviä matkailuun liittyviä postauksia. Nykyään tapahtuman taustalla ovat Murumou, Rimma + Laura ja Travelloverblogi. Järjestäjien blogeista löydät kokooman kussakin kuussa kirjoitetuista postauksista. Jos haluat osallistua omalla blogillasi, tutustu tarkempiin ohjeisiin. Myös Instagramin kautta voit olla mukana tägäämällä kuvasi #igtravelthursday. Samaisella tägillä löydät paljon hienoja reissukuvia Instagrammista.

13 kommenttia

 • Ansku BCN sanoo:

  Camino on meidän suunnitelmissamme, mutta täytyy odottaa aikaa, että lapset eivät enää kulje mukana. En nimittäin jaksaisi sitä kitinän määrää :). Reittiä olemme jo miettineet ja muutenkin asiaan perehdytty, mutta ihan ei lähivuosina vielä sille päästä. Toivottavasti kymmenen vuoden sisällä kuitenkin!

 • Hei mahtavaa! Oli hauska seurata teidän kävelyä jo aiemmin ja kiva, että se saa nyt jatkoa 😊

 • Martina sanoo:

  Tuo kuulostaa minunkin makuuni sopivalta, sillä kaipaan tietynlaista helppoutta ja oheispalveluita. Olen myös liian mukavuudenhaluinen raahatakseni isoja kantamuksia mukanani, eikä minun tarvitse päästä umpimetsään, vaan vaihtelevat maisemat väliin osuvine kyline ja kaupunkeineen kuulostaa hyvältä. Viimeistään kuvasi saivat minut kiinnostumaan! Upeita otoksia!

 • Oi mie ainakin pysyn kanavalla Caminoa ajatellen! Kiinnostaa tosi paljon.

 • Viime syksynä osallistuimme sellaiselle “kevytversiolle” Santiago de Compostelaa, että pääosin matkustimme Bilbaosta Santiagoon bussilla, yöpyen kelvollisissa etukäteen varatuissa hotelleissa, ei siis refugioissa, ja kävelimme useimpina päivinä reittiä 5-7 kilometriä. Kiva vaihtoehto nähdä vähän tätäkin, mutta siis melko kevyesti ja sivistyneesti :-)
  Tässä vielä linkki kokemuksiimme, jos jotakuta sattuisi kiinnostamaan: http://meriharakka.net/2014/10/06/pyhiinvaeltajien-reitilla-kuvakertomuksina/

  • mirje sanoo:

   Kiitos linkistä Pirkko! Seurasin reissuanne mielenkiinnolla ja tuollainen järjestetympi matka on kiinnostava vaihtoehto, varsinkin jos aikaa on rajoitetusti.

 • Tämä reitti kiinnostaa ja paljon juuri sen helppouden takia! Ja tietenkin myös sen takia, että pohjois-Espanja on vielä täysin näkemättä.

 • Miten ihanalta Caminossa näyttää! Apua! Tahtoooo!
  Melkein kuin olisin omaa kirjoitustani lukenut, paitsi etten ole viikkoja missään kävellyt. :) Olen haaveillut Heidi Tourista Sveitsissä. Siinä idea nimeomaan on siirtää vain itse itsensä, ja tavarat kulkevat jotenkin muuten. Sitten majapaikassa on valkoiset lakanat ja ruoka pöydässä. Se voisi olla minulle sopivaa, kunhan reitit eivät olisi liian pahoja…

 • Katareissaa sanoo:

  Paljon samaa havaittavissa omassakin kehityskaaressani :) Tosin miun pisin vaellus on vaan yhden päivän mittainen, mutta ehdottomasti tulevaisuudessa haluun kokeilla ihan yöpyäkin luonnossa. Tosin vähän jännittää, jaksanko tavaroita kantaa vai onko otettava mukaan joku kuormakameliksi :D

 • Marikaw sanoo:

  Mä haluaisin vetää jonkun kunnon extremehaikin Jenkeissä, mutta realistisesti en usko en olevan mahdollista. :D Koska siis teltan pystyttäminen, purkaminen ja safkan tekeminen ulkona on mulle vähän haasteellista. Tämmönen setti vois olla tosi toimiva!

 • Vau, mitä maisemia! Hieman hurjalta kuulostaa kolmen viikon vaellus, vaikka ei tarvitsisikaan patikoida useita kymmeniä kilometrejä päivässä. Pirkon mainitsema 5-7 km päivätahti olisi minulle varmastikin aika passeli… Tai sitten noin upeissa maisemissa ei vaan malttaisi lopettaa kävelyä liian lyhyeen :D

 • Oi wau!!! Katsottiin miehen kanssa Caminosta leffa joku kuukausi sitten ja sen jälkeen hinku vaeltamaan kyseiselle reitille on ollut kova. Huikea retki siis teillä äitisi kanssa tiedossa! :)

 • Mulla ei ole yhtään ollut suunnitelmissa Camino, mutta sun ja muiden blogeista kun olen reitistä lukenut, niin on pikkuhiljaa alkanut kiinnostaa. Lisäksi viiniseudulla patikoinnissa on omat hyvät puolensa – nimittäin ne viinitilat ja viini illan päätteeksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *