Paikalliselämää talo- ja eläinvahtina

Talo- ja eläinvahtina

Matkustaessamme olemme useaan kertaan asuneet keskellä paikallista elämää, ilmaiseksi. New Orleansissa omakotitalolähiössä kuin suoraan tv-sarjoista: isoja taloja, joissa uima-allas pihassa ja jouluvaloja koko kylän tarpeisiin. Berliinissä keskustan kerrostalossa, jossa meidän alimman kerroksen asunnostamme avautui terassi rauhaisalle sisäpihalle. Ja nyt viimeisimpänä Skotlannin ylämaiden pikkukylässä, keskellä kansallispuiston upeita lenkkipolkuja.

puistossa, New Orleans, Louisiana

Miten tämä on ollut mahdollista? Siten, että olemme toimineet talo- ja eläinvahteina omistajien lomaillessa muutaman viikon jossakin muualla. Aloitimme “uramme” sukulaistemme kodeista, mutta viimeisen parin vuoden aikana olemme vahtineet myös meille ennalta tuntemattomien ihmisten koteja ja lemmikkejä. Nämä vahtikeikat olemme löytäneet netistä, Trustedhousesitters -sivustolta. (<-Affiliate-linkki, eli saan pienen bonuksen, jos liityt palveluun linkkini kautta.)

kissat, Berliini, Saksa

Raha ei näissä kuvioissa yleensä vaihdu, vaan matkaaja saa palkkioksi mukavan asumuksen, omistaja taas mielenrauhan kotinsa ja lemmikkinsä suhteen. Välitysivustoilla — kuten mainitsemallani Trustedhousesittersilla — on yleensä vuosimaksu, mutta siltikin molemmat osapuolet säästävät selvää rahaa hotelleihin ja kenneleihin verrattuna.

lenkillä, Nethy Bridge, Skotlanti

Toinen suuri bonus on se, että yleensä varsinainen vahdittava ei ole talo, vaan juurikin ne omistajien lemmikit. Louisianassa pääsimme hellittelemään kahta kissaa ja kahta koiraa, Berliinissä köllimään kahden kissan välissä ja Skotlannissa rapsuttelemaan kuuliaista pikkuterrieriä. Koirat antavat lisäksi hyvän syyn tutustua lähimpäristöön päivittäisillä lenkeillä, joilla omakin liikunnantarve tulee kätevästi täytettyä.

eläinvahtina, New Orleans, Louisiana

Jos ei vielä tullut selväksi, niin meidän mielestämme eläinvahtikeikat ovat loistava keksintö! Monet muutkin tuntuvat olevan hyvin kiinnostuneita siitä, mistä jutussa on oikein kyse ja miten tällaisille keikoille pääsee. Olenkin nyt kirjoittamassa syvempää tietopostausta aiheesta ja haluaisin tietää, mitä kysymyksiä sinulla on aiheeseen liittyen? Mikä epäilyttää, millaisia käytännönvinkkejä kaipaat, mistä haluaisit tietää tarkemmin?

Päivitys 19.11.2015: Kiitos kaikille kysymyksistä! Ensimmäinen vastauspostaus on nyt valmis: Talo- ja lemmikkivahti: miksi ja miten? Kerron siinä tarkemmin talovahtiuden hyödyistä ja haasteista, sekä annan muutamia vinkkejä suurimpien sudenkuoppien välttämiseksi.

töissä, Nethy Bridge, Skotlanti

30 kommenttia

 • Nuo talonvahtihommat on kyllä niin parhaita! Teillä on suloisen näköisiä hoidokkeja. <3 Me olimme Australiassa useammassakin paikassa viikon pari hoitamassa koiria. Tomi on kissoille niin allerginen, että niitä emme ikävä kyllä voineet hoitaa. Jos tulisi mahdollisuus lähteä uudelleen pidemmälle reissulle, ilman muuta yritettäisiin uudelleen saada talonvahtikeikkoja. :)

 • Loistava keksintö! Voisin itsekin olla talovahtina, mutta jos suurin osa on myös eläinvahtina olemista, niin se ei kyllä onnistu… Olen nimittäin todella allerginen kaikille karvaisille eläimille. Mutta hienoa, että te olette löytäneet tällaisen keinon asua ympäri maailmaa ja säästää majoituskustannuksissa! :)

 • Talon- ja lemmikinvahtihommat voisi olla kivoja tapoja nähdä maailmaa. Me ollaan mietitty tosin asiaa toistenpäin, eli otettaisiin tänne joku vahtimaan meidän eläimiä, kun ollaan itse reissussa. Alkuvuodesta tuli kuitenkin niin ikäviä kokemus (tai ensivaikutelmia), kun yritin meille house sitteriä järjestää, että sen jälkeen on vähän kiinnostus lopahtanut. Tämä oli Mind My House-palvelun kautta. Saatiin paljon yhteydenottoja, mutta jengi ei esim. ilmeisesti lukenut meidän profiilia ollenkaan (“olemme hyviä puutarhatöissä” ei hirveästi auta, jos asuu kerrostalokaksiossa..) ja sitten yksi tyyppi ahdisteli pitkään sen jälkeen, kun olin kieltäytynyt talonvahtitarjouksesta – lähetti mm. kuvia itsestään ja vaimostaan, onneksi nyt ei sentään mitään nakukuvia, mutta oli se outoa joka tapauksessa. Yhden tyypin kanssa jo ruvettiin sopimaan päivämääriä ja kun pyysin referenssejä, lähetti hän (ilmeisesti vahingossa) koko keskusteluketjun jonkun toisen tyypin kanssa, jonka kanssa oli sopinut talonvahtia samalle ajalle. Vastasin sitten sille ihan asiallisesti, että sulta tuli vahingossa tuo koko keskusteluketju ja huomasin, että olet samoille päiville sopinut jo muuta – meidän vaatimalle ajalle ei voi tulla kesken kaiken, kun ei ole ketään antamassa avaimia kun ollaan ite reissussa. Ei vastannut enää sitten mitään. Että joo :D

 • Kuulostaa tosi hyvältä systeemiltä tuollainen kämpän tai lemmikkien vahtiminen. Itseäni ehkä enemmän kiinnostaisi ihan vain se asunnon vahtiminen, koska lemmikit kuitenkin vaativat aikaa ja vaivannäköä, ja omilla reissuilla aika tuppaa olemaan aina kortilla. Mutta jos olisin koko ajan reissussa kuten te, niin silloin fiilis voisi olla eri ja voisin ehkä ollakin halukas käyttämään osan ajasta vaikka koiran hoivaamiseen. Onko teille osunut mitään ikäviä tai kummallisia kokemuksia noilla talon- tai eläintenvahtikeikoilla, vai onko kaikki mennyt aina kivasti?

 • Kuulostaa ajatuksena hyvältä, sillä meilläkin on useampi lemmikki, joille järjestää hoito matkojen ajaksi. Lähipiirissämme on kuitenkin onneksi luotettavat hoitajat, joiden vastuulle olemme aina voineet hyvillä mielin eläinystävät jättää.

  Luotettavuus onkin ensimmäinen asia, joka mietityttää tuntemattoman taloon ottamisessa. Miten varmistetaan heidän taustansa? Entä miten hoidetaan vastuukysymykset, mikäli kiinteistölle tai irtaimistolle tapahtuu vahinkoa? Tehdäänkö vahtikeikasta sopimus, jossa määritellään vastuut?

 • Kuulostaa hyvältä ja kaikkia hyödyttävältä systeemiltä, jos vain löytyy luotettavia ihmisiä. Olemme vuokrailleet lomataloja ja saaneet joskus pihalla asuvia lemmikkejä kaupan päälle. Esimerkiksi viimeksi Madeiralla meidän pihalla majaili kesy kissa, joka nukkui yönsä meidän lastenrattaissa. Kerran Italiassa pihalla viihtyi kilpikonna, joka oli asunut paikalla kauemmin kuin talon nykyinen omistaja.

 • Oi onpa ihana idea! Ei ole tullut mieleenkään, että tuollainen sivusto on olemassa ja että voisi käyttää reissatessa hyväksi tätä mahista. Täytyy ehdottomasti pitää mielessä. :-)

 • Olen lukenut aika paljon aiheesta eri sivustojen kautta ja kiinnostus tähän on herännyt! Minua mietityttää miten järjestöt toimivat eri maissa? Jos liittyy yhteen järjestöön, missä kaikkialla voi taloja käydä vahtimassa?

 • Hieno mahdollisuus ja varmasti koirien kanssa aivan erinomainen tapa myös tutustua lähiympäristöön. Näin lemmikinomistajana minua kyllä varmasti epäilyttäisi jättää karvaiset lapseni jonkun tuntemattoman hoitoon. Onko ihmisillä jotain suosituksia tuolla tai miten omistaja voi varmistua, että lemmikki oikeasti tulee hyvin hoidetuksi loman ajan?

 • Heidi sanoo:

  Omaa lemmikkiäni en raaskisi tuntemattomalle jättää hoitoon, mutta itse olisin kyllä valmis koiria hoitamaan reissussakin. Ei haittaisi yhtään, jos nytkin olisi täällä Madridin asunnossa koira hellittävänä, vaikka toisaalta se sitten rajoittaisi matkustelua, kun tykkään matkakohteissakin reissata aikamoisen paljon. Ideana kuitenkin aivan huippu!

 • Mielenkiintoista! Enpä ole kuullut tällaisesta ennen. Olenkin vain ajatellut, että teillä on tuttuja ympäri maailmaa ja menette heidän kotejaan ja lemmikkejään vahtimaan. Minua kyllä arveluttaisi jättää oma koira ja talo ihan vieraalle… Jos tulee tarve, tulkaa te meille. Ai niin, mutta Helsinki ei ehkä ole kovin korkealla haavelistallanne. :)

  • mirje sanoo:

   Annika, vahtipaikat Helsingissä – varsinkin kesäaikaan – kiinnostavat kyllä! Ole siis ihmeessä yhteydessä, jos on tarve :)

 • Varmasti mielenkiintoista hommaa tuo talonvahtina oleminen, ja ainakin saa mahdollisuuden tutustua ympäristöön kunnolla. Voisi itsekkin joskus harkita talonvahtina olemista.

 • Laura sanoo:

  Voi tätä haluaisin joskus kokeilla! Jäänpä mielenkiinnolla odottelemaan postausta. Olisi kiinnostavaa kuulla onko joskus ollut jotain negatiivisia kokemuksia vai onko kaikki aina sujunut hyvin?

 • Olen itsekin katsellut muutamaan kertaan noita kuvauksia talonvahti-mahdollisuuksista ajatuksella että “sitten joskus kun on enemmän aikaa matkoilla ja vapaampi aikataulu”, vaikuttaa aivan mahtavalta tavalta viettää aikaa uusissa paikoissa!

 • Ideana aivan loistava. Itse en ehkä uskaltaisi, pohtisin liikaa näitä kysymyksiä mitä jo muissakin kommenteissa tuli esiin eli miten varmistutaan, että kodin/lemmikkivahti on varmasti luotettava, mitkä ovat hänen taustansa jne.

 • Tämä on minulle TÄYSIN tuntematon matkustusmuoto, pitää alkaa ottamaan selvää. Huomasin somesta, että olittte tosiaan Skotlannissa ja kiinnostus heräsi heti, ihan mahtavaa että tällainen keino majoittua ja elää paikallisen tavoin löytyi. Onko teillä mennyt kaikki ok noilla keikoilla? Sovitaanko kaikki tarkkaan etukäteen? Miten homma toimii alusta alkaen? Muutama kysymys tuli heti mieleen :D

 • No empä ole aikaisemmin moisesta kuullut – kerrassaan hieno idea! Tämä palvelu varmasti sopii tietyn tyyppisille ihmisille todella hyvin. Kissan varmasti uskaltaisimme jättää hoitoon, mutta entä kotimme? Siinä olisi meidän tehtävä päätös, olisimmeko halukkaita tällaiseen vastavuoroisuuteen.

 • En ole ennen edes kuullut tällaisesta! Kuulostaa hauskalta ja omaperäiseltä tavalta matkustaa. Eläinrakkaille ihan mahtava matkustusmuoto! :)

 • Olen tosiaan ymmärtänyt että nämä jo pitempään nomadielämää harrastavat, joita maailmalla taitaa jo useita satoja, vähintään, olla, käyttävät paljon tätä majoitusmuotoa. Onnistuessaan varmaan ihan ok – mutta kuten Anne tuossa yllä totesi, taitaa tässä kuten kaikissa tämän tyyppisissä jutuissa olla myös haasteensa.

 • AnnKat sanoo:

  En ole koskaan edes kuullut tällaisesta, mutta ideana tuntuu aivan toistavalta. Eläinrakkaille tyypeille toi on varmaan aivan ykköstapa matkustaa ja nähdä maailmaa… :)

 • Ihan mielelläni voisin mennä jonkun toisen koiria vahtimaan, mutta omaa en kyllä uskaltaisi antaa vieraan ihmisen hoidettavaksi koskaan. :D Enkä kyllä antaisi kenenkään olla meillä kotona muutenkaan, ja jotenkin ihailen tyyppejä jotka pystyvät noin suuresti luottamaan toisiin ihmisiin. Ei olisi minusta moiseen. :) Mua ahdistaa jo se jos joku talonmies käy meillä yleisavaimella katsomassa jotain vessan putkia kun ei olla itse kotona.

 • Australiassa asusteltiin pari viikkoa kissavahteina, joka samalla lievensi kovasti ikävää omista kissoista. Kaikin puolin toimiva järjestely siis, ja ehdottoman kannatettavaa toimintaa. En ole tuohon sivustoon aiemmin tutustunut, mutta pitääpä katsoa! Nimensä mukaisesti siellä mitä ilmeisimmin keskitytään molemminpuoliseen luottamukseen, mikä onkin ensisijaisen tärkeää tällaisessa toiminnassa. Olisi ikävä jättää oma kotinsa ja lemmikkinsä matkan ajaksi jonkun muun hoitoon, jos pitäisi jatkuvasti hermoilla niiden puolesta.

 • Mua epäilyttäisi, että omalle lemmikille kävisi jotain, jos joku random tyyppi sitä hoitaisi. Tiedätkö, onko näihin palveluihin koskaan liittynyt mitään varkauksia tai muita epäkohtia. Sinällään mua voisi kiinnostaa itse mennä talonvahdiksi johonkin paikkaan. Ja kyllä multa koiranulkoilutus sujuisi hyvin myös : )

 • Mahtava idea, kiinnostuin tästä heti! Jään mielenkiinnolla odottamaan sitä tiiviimpää postausta aiheesta.

 • Huikea idea! Kuulostaa ihan mun jutulta. Mieluusti hoitaisin toisten lemmikkejä maailmalla. Tähän täytyy tutustua ehdottomasti lisää :)

 • Pitääkin joskus itsekin testata tuollaista vahtihommaa. Tuolla tavoin pääsee tosissaan lähelle oikeaa elämää uudessa maassa ja saa aika erilaisen kokemuksen kuin mitä tavallisella lomamatkalla saisi.

 • Mua kiinnostaa tämä kummastakin näkökulmasta, koska vanhemmillani on kissoja, ja mietin, voisinko suositella jotain tämän tyylistä heille seuraavan kerran kun tulevat kylään. Onko noissa palveluissa mitenkään hoidettu kummankaan osapuolen oikeusturvaa? Eli mitä käy, jos talo palaa tai lemmikki kuolee? Entä sitten pienemmissä asioissa: jos astia menee rikki tai omistajan mielestä kokolattiamatto on likaantunut heidän palattuaan?

 • Tämä kyllä kiinnostaa kovasti! Olen noita sivuja jo tutkaillutkin ja löytänyt tosi mielenkiintoisia paikkoja. Tämä voisi olla meidän tulevaisuuden juttu, koska tällä hetkellä on jo eläinlauma hoidettavana täällä Ranskassa :)

 • mirje sanoo:

  Suuri kiitos kaikille kysymyksistä! Huoli luottamuksesta ja epävarmuus siitä, uskaltaako omaa kotia ja lemmikkiä jättää tuntemattoman vastuulle tuntuu olevan suurin kysymys. Ensimmäinen vastauspostaus, jossa käsittelen lähinnä juuri tätä aihetta, on nyt valmis: http://www.kotonakaikkialla.fi/talo-ja-lemmikkivahti-miksi-ja-miten/.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *