Tämä viikko 120-121: Chiang Mai ja Koh Lanta

Tämä viikko 120-121: Chiang Mai ja Koh Lanta

Chiang Mai ja Koh Lanta, Thaimaa 4.-17.2.2016

Viimeiset Chiang Main viikot: kokkikoulu, kukkaparaati, nomadiseminaari, ystäviä, herkuttelua ja hemmottelua. Sekä siirtyminen Koh Lantan saaren trooppiseen lämpöön, meren äärelle coworkailemaan.

Tämä viikko 120: Chiang Mai

Tämä viikko 120: Chiang Mai ja Koh Lanta

Tämä on viikottainen päiväkirjani, jossa kerron elämästäni läppärikulkurina. Näiden postausten kannalta viikko on torstaista keskiviikkoon ja numerointi juoksee eteenpäin ensimmäisestä postauksesta 31.10.2013 alkaen. Kuvituksena käytän lähinnä viikon varrella kertyneitä Instagram-otoksiamme sekä Snapchat-kuviani (tunnukseni on kotonakaikkial).

Viime kertainen Tämä viikko -postaus keskittyi lähinnä ruokaan, mutta näillä viikoilla Snäpchattiin on kertynyt kuvia monista muistakin jutuista. Aloitan kuitenkin taas sillä tärkeimmällä, eli ruualla. Herkuteltua on tullut edelleen.

Lisää ruokakuvia Thaimaasta

Chiang Main ravintolasuosikkeja

Ravintoloiden kiertämisen lisäksi osallistuin yhden päivän kokkauskurssille Mama Noi:n kokkikoulussa. Opin miten moni suosikkiruokani (Khao Soi curry, papaijasalaatti, cashew-kana, mango tahmealla riisillä jne.) valmistetaan. Koulun yhteydessä oli orgaaninen farmi ja saimme maistella ja haistella thai-ruuista tuttuja yrttejä. Tutuksi tulivat myös erilaiset chilit ja se että mitä pienempi chili, sitä tulisempi se yleensä on. Eikä kannata uskoa thaimaalaista, joka sanoo “this no spicy”.

Thai-kokkauskurssi alkaa

Kurssipäivä oli tosi mukavasti järjestetty ja opettajamme puhui sujuvaa englantia. Päivän aluksi saimme jokainen valita mitä haluamme oppia, yhden ruokalajin jokaisesta viidestä kategoriasta. Itse kokkaus oli helppoa ja mukavaa, sillä osa aineksista oli annostelu valmiiksi pieniin kippoihin ja muutama jopa etukäteen paloiteltu meitä odottamaan. Teimme siis itse ne ruuan kannalta tärkeimmät vaiheet, eikä jokaisen annoksen kohdalla tarvinnut erikseen paloitella sipuleita ja muita kasviksia. Jokaisella kurssilaisella oli oma liesipaikka ja wokkipannu, joten kaikki pääsivät omin käsin tekemään eivätkä vaan seuraamaan vierestä.

Kokkailu menossa, ainekset koossa

Thai-kokkauskurssin tulokset

Teimme pari ruokalajia ja söimme, pari lisää ja söimme taas sekä lopuksi pakkasimme viimeisenä tehdyn keiton mukaan kotiin. Raskain osuus oli currytahnan sekoittaminen, sillä siinä meni varmasti reilu vartti aineksia morttelissa murskatessa. Onneksi tämä työvaihe tehtiin ryhmittäin. Ymmärrän nyt, miksi currytahnaa usein tehdään isompi satsi kerralla pakastimeen käyttöä odottamaan.

Chiang Mai

Chiang Mai

Helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettiin Chiang Maissa vuosittaiset kukkafestarit. Festareiden päätapahtuma oli keskustan läpi vaeltava kukkakulkue, johon osallistuivat kaikki koulun marssibändistä kauneuskuningattariin ja Hare Khrisna munkkeihin. Kävelijöiden seassa kulki kokonaan kukilla koristeltuja ajoneuvojen päälle rakennettuja lavoja, sähkögeneraattoria perässään vetäen.

Festareiden aikaan vanhan kaupungin lounaiskulma oli suljettu autoilta ja täyttyy kaikenlaisilla kojuilla: ruokapisteitä, turistikrääsää, kotittekoista jäätelöä ja kukkamyyjiä. Puistossa taas oli esillä bonsai-kilpailussa menestyneitä pienoispuita ja nurmikon reunalta sai vuokrata istuinalustan piknikille.

Chiang Mai Flower Festival

Kävimme myös vihdoin kävelemässä pitkin ja poikin vanhankaupungin katuja. Isoimmat poikkitiet olivat kiireisiä ja tomuisia, mutta pienimmät kiemurtelevat kujat kerrassaan hurmaavia: värikkäitä omakotitaloja, temppeleitä ja jossain aidan takana kirkuva kukko. Wat Chedi Luang aivan vanhankaupungin keskiössä on yksi kaupungin tunnetuimmista temppeleistä ja vierailemisen arvoinen, toisellakin kerralla.

Buddhalaistemppeleitä Chiang Maissa

Wat Chedi Luang, Chiang Mai

Wat Phan Tao, Chiang Mai

Kahteen viimeiseen viikkoon Chiang Maissa mahtui kaikenlaista muutakin. Aamiaishetkiä parvekkeella, omatekoisia jalkakylpyjä muovipussissa sekä valokuvauskävelyjä katuja pitkin. Enimmäkseen kuitenkin työntekoa CAMP coworking-kahvilassa, ruokailuja ystävien kanssa, salilla käyntiä – ensimmäistä kertaa joogassa polven hajoamisen jälkeen! – sekä iltoja viinibaarin terassilla turisten.

Hemmotteluhetkiä Chiang Maissa

Sitä sun tätä Chiang Maista

Kuvia Chiang Main kaduilta

Viime lauantaina osallistuimme Nomad Summitiin eli diginomadien diginomadeille järkkäämään seminaariin. Paikalle mahtui 200 ihmistä ja vain pari viikkoa ennen tapahtumaa myyntiin tulleet liput loppuivat hetkessä. Siitä voi hieman päätellä nomadien määrää Chiang Maissa… Ihan mielenkiintoinen tapahtuma, vaikka 10 puhujaa yhdessä päivässä oli hieman liikaa. Pääsinpä ainakin taas harjoittelemaan graafisten muistiinpanojen tekoa ja tarttui sieltä muutama uusi ajatuskin mukaan. Paras osa oli kuitenkin – kuten perinteisissä tapahtumissa yleensäkin – kahvitauot, joilla pääsi tapaamaan muita nomadeja. Vielä kun olisivat tehneet näistä tauoista huomattavasti 10 minuuttia pidempiä.

Nomad Summit 2016

Sunnuntai oli viimeinen päivämme Chiang Maissa ja olimme suunnitelleet kattavan ohjelman asioista, jotka halusimme vielä tehdä (uudelleen). Aloitimme suosikkiaamiaisella Larder kahvilassa: tuorepuristettua mehua ja aamiashotdog eli paahdettu leipä päällystettynä chorizolla, kananmunalla, avocadolla, tomaattilohkoilla ja oliivisalsalla. Niin hyvää!

Chiang Mai, Thaimaa

Siitä jatkoimme kotiin pakkaamaan, pesemään pyykkiä ja antamaan pois kerääntyneitä ylimääräisiä tavaroita. Jossain välissä ehdin myös käydä kampaajalla, hankkimassa ihan oikean leikkauksen jo useamman vuoden käyttämäni “tasaa vaan latvat” mallin sijaan. Saa tosin nähdä, miten tämän uuden kerrostetun mallin selitän seuraavalla kampaamokerralla jossain maailman laidalla – ilman yhteistä kieltä. Tosin ei tämäkään kerta ihan putkeen mennyt – vaikka leikkaus on siis tosi hyvä – sillä maksun koittaessa huomasin jättäneeni rahapussin kotiin. Hieman nolostutti. Onneksi Antti vastasi puhelimeensa ja saapui paikalle maksamaan puolestani.

Uusia hankintoja

Iltaohjelman aloitimme jalkahieronnalla ennen auringonlaskudrinkkejä kattobaarissa. Vasta tuonne baariin saapuessamme tajusimme, että on ystävänpäivä. Jokaisella pöydällä oli “varattu” lappu ruusuineen ja muutamat paikallaolevat – pariskunnat – olivat oikein laittautuneet. Tulipa kiire tehdä pöytävaraus haluamaamme ravintolaan! Onneksi tarvitsimme ison pöydän ja niitä ystävänpäivänäkin vielä löytyi.

Auringonlaskudrinkit kattobaarissa

Asian hoiduttua saimme rauhassa keskittyä auringonlaskun ihailuun ja olihan tuolta aika mukavat maisemat. Hämärän tullessa siirryimme – varaamaani – italialaiseen ravintolaan ja seuraamme kiviuunipizzoilla herkuttelemaan liittyi lisää Chiang Maissa tapaamiamme ystäviä. Illan päätteeksi jatkoimme vielä – minnepä muualle kuin – viinibaariin.

Rise rooftop bar, Chiang Mai, Thailand

Maanantai oli matkapäivä. Vaikka siirryimmekin vain maan sisällä, niin saimme reissuun kulumaan melkein koko päivän. Aamuysiltä nappasimme punaisen lavataksin talomme edestä ja perillä Koh Lantalla olimme juuri auringonlaskun aikaan.

Chiang Mai, Thaimaa

Matka meni yllättävän leppoisasti, kun oli riittävästi lukemista mukana. Krabin lentokentältä olimme jo etukäteen varaneet yksityiskuljetuksen mökkikyläämme. Reilun kahden tunnin ajomatka sujui oikein mukavasti uudehkossa tilataksissa ilmastoinnin viileydessä. Jonkin verran kalliimpaahan (2500 thb/auto) tämä oli kuin jaettu julkinen kyyti (450 thb/hlö), mutta koska meitä oli kolme niin ei tämä budjettia kaatanut ja eipähän tarvinnut odotella.

Matka Koh Lantalle

Periltä olimme varanneet edullisen kolmen hengen bungalowin muutamaksi ensimmäiseksi yöksi. Ei mitään luksusta – peltikatto, kylmä suihku ja rakoja seinissä – mutta ranta oli aivan vieressä ja sijainti muutenkin keskeinen.

Thai House mökki

Ensimmäisenä iltana kävimme vain kävelemässä rantaa pitkin, merta ihailemassa ja illallisella rantaravintolassa. Yöllä meitä piti hereillä äänekäs eläin jossain lähistöllä. Meillä oli epäselvyyttä siitä, oliko kyseessä lisko vai lintu, mutta youtuben avulla voitin väittelyn ja totesimme eläimen gekoksi. Aika uskomatonta ääntä se kyllä piti!

Auringonlaskuja Koh Lantalla

Tiistaina astelimme ensi töiksemme paikalliseen coworking-tilaan KoHubiin, jonne ostimme viikon jäsenyyden ja laskeuduimme töiden pariin. Vaikuttaa tosi hyvältä paikalta, täällä on useita erilaisia työpisteitä, yhteinen lounasmahdollisuus ja paljon mielenkiintoisia ihmisiä. Kuulemani mukaan noin 80 ihmisellä on tällä hetkellä voimassaoleva jäsenyys ja tarjolla on myös kaikenlaista oheistoimintaa. Merenrantaankin on vain parin minuutin kävely, joten tauolla voisi käydä vaikkapa uimassa. Suihku ja pukeutumistilakin löytyy!

KoHub Koh Lanta

Toinen tiistain päätehtävistä oli asunnon metsästys seuraavaksi kolmeksi viikoksi. Pari ensimmäistä paikkaa olivat joko täynnä tai aivan liian kalliita meille, mutta sitten löysimme juuri sopivan asunnon pikkutalosta hieman sivussa päätieltä. Meillä on ilmastoitu makkari, keittiö, kylppäri, iso eteishuone – jonka ainoa kaluste on kova puusohva – sekä ulko-oven edustalla pöytä tuoleineen. Nettiä meillä ei ole, mutta liittymissämme on riittävästi dataa käytettävänä ja teemme kuitenkin työmme enimmäkseen KoHubilta käsin. Vielä kun vuokrasimme skootterin, niin hieman syrjäinen sijaintikaan ei haittaa. Tai ei meiltä päätielle pitkä matka ole, mutta varsinkin keskipäivän paahteessa lyhytkin kävely voi olla yllättävän raskas.

Kotimme Koh Lantalla

Koh Lantalle asettuminen tapahtui siis nopeasti ja nyt elellään leppoisaa saarielämää seuraavat viikot. Kelpaa.

Koh Lanta, Thaimaa

4 kommenttia

 • Kokkauskurssi Thaimaassa olisi tosi kiva kokemus, olen monesti miettinyt, että pitäisi osallistua joskus sellaiselle.

  Varmasti kelpaa oleskella Koh Lantalla! Kävimme Hemmon kanssa siellä lomailemassa joitakin vuosia sitten, ja tykkäsin paikasta kovasti. Majoituimme vähän syrjemmällä, ja siellä oli ihanan rauhallista – mutta kuitenkaan majapaikka ei ollut ihan skutsissa, mikä oli myös jees. Lantasta jäi sellainen fiilis, että sinne olisi kiva joskus palata.

  • mirje sanoo:

   Kokkauskurssi oli kyllä tosi kiva kokemus! Ja vaikken tiedä osaanko kaikkea vielä kotioloissa loihtia, niin ainakin tiedän mitä annokset sisältävät :)

 • Alkoi hymyilyttamaan kun luin tuon patkan oudosti aantelevasta elaimesta, samaa kun on tullut ihmeteltya itsekin. Kyseessa luultavasti tuollainen “puppe” mista kuva ihan postauksen lopussa:

  http://passihammasharjajalenkkarit.blogspot.com.au/2015/06/thaimaa-matkapaivakirja-osa-2.html

  Koh Lanta on kylla paikka, johon itse tykastyin tosi paljon!

  • mirje sanoo:

   Varmaan juurikin tuollainen puppe! Me nähtiin meidän omasta vain pää (se asui kylppärin seinän sisällä), mutta sen perusteella kyseessä oli aika iso yksilö. Ne pienemmät kaverit on kyllä mukavampia – ja hieman vähemmän äänekkäitä. Tosin tällä hetkellä meillä on hämähäkki kylppärin asukkina, en oo varma kumpi on pahempi, se vai lisko. Mutta ainakin tämä hämiskaveri on hiljainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *