Tämä viikko 44: München ja Statenberg

Keskustelut menossa
Statenberg Learning Villgae

München, Saksa ja Statenbergin kartano, Slovenia 21.-27.8.2014

Viikko alkoi Münchenissa. Torstaina tein töitä ja kirjoittelin blogia ystäviemme pikku takapihalla. Aurinko paistoi pitkästä aikaa ja linnut rapistelivat puskissa. Tehtiin löytöretki lähikauppaan (kaalisalaattia ja tuoremehua) ja illalla käperryttiin kaikki sohvalle tv:n eteen.

Perjantaina tehtiin vähän lyhyempi päivä ja suunnattiin vihdoinkin tutkimaan kaupunkia tarkemmin. Saatiin pyörät lainaan ja ne olivatkin loistava ratkaisu, sillä pyöräteitä löytyi hyvin ja liikkuminen oli sujuvaa. Viileteltiin menemään leveillä bulevardeilla, välillä pysähtyen kuvaamaan tai kävelemään aukioiden sykkeessä.

Thukydides hengaa kirjaston kulmilla

Englantilaisen puutarhan metsäpolut, avarat nurmikot ja kaiken keskellä virtailevat leikkisät purot hurmasivat minut. Kuvittelin jo, miten ensi kesänä asun muutaman kuukauden kaupungissa ja tulen tänne puistoon iltapäivisin mukanani hyvä kirja ja viltti. Ja miten keräännymme ystävien kanssa joen rannalle viinipullon ja tarinoiden pariin auringonlaskun aikaan.

Englantilaisen puutarhan rauhaa

Puiston laidalta löytyy myös jatkuva aalto, joka houkuttelee luokseen surffaajia ja vielä sankemmin katselijoita. Aika jännä.

Surfaajia Englantilaisessa puutarhassa

Lauantai oli matkapäivä, alkaen totuttuun tapaan liian aikaisesta aamuherätyksestä ja kiireestä. Viiden tunnin bussimatka Ljubljanaan venyi ruuhkissa seistessä yli kahdeksaan tuntiin, onneksi bussi oli mukava ja maisemat alppeja ylittäessä mahtavia sateesta huolimatta. Ljubljanassa ehdittiin pitää ruokatauko, sillä yksi juna meni juuri nenän edestä. Kahden tunnin junamatka Poljcaneen, vietettynä ikkunaan liimautuen upeissa maisemissa, sitten vielä 45 minuutin operaatio tilatessa taksia ilman yhteistä kieltä ja lopulta olimme perillä Statenbergin kartanossa.

Statenbergin kartano

Saapuessamme oli jo pimeää, joten pääsimme näkemään upean ympäristön vasta sunnuntai-aamuna. Tämä alla oleva näkymä avautui takapihalta, jonka pöydissä nautimme kaikki ateriat ellei ihan kaatamalla satanut. Mikäs sen parempi tapa aloittaa aamu, kuin juoda kuppi kuumaa teetä ja ihailla näitä maisemia?

Näkymiä kartanolta

Statenbergin kartano on yli 300 vuotta vanha ja päässyt välillä rapistumaan aika pahasti, mutta on nyt saamassa uuden elämän. Monet huoneista eivät ole tällä hetkellä käytössä, mutta paikallinen yhteisö on talkoovoimin kunnostanut monia osioita, esimerkiksi pikkuhuoneita vieraiden majoittamiseksi, muutaman kokoushuoneen sekä museoesineillä kalustettuja entisiä ylimystön huoneita. Ihanaa paikassa on se, että siellä ei tunne olevansa museossa, vaan jossain, missä voi olla ja elää.

Kartano ja ruusuja

Kartanossa järjestettiin nyt kolmannen kerran Art of Hosting harjoittajien kokoontuminen, Learning Village eli oppimiskylä. Kutsuvana kysymyksenä oli: “Mikä on mahdollista jos otamme aikaa elääkseemme, työksennelläksemme ja oppiaksemme yhdessä rehellisesti, uteliaasti ja yhteisöllisesti?” Viikon ohjelma toteutettiin Open Space tekniikalla, eli kaikki paikalla olijat saivat tarjota ja ehdottaa sisältöä ja osallistua mihin halusivat. Osa tuli kauempaa ja oli paikalla koko viikon, monet paikalliset taas liittyivät seuraan päiväksi tai pariksi.

Ensimmäisten päivien kohokohtia minulle olivat suurensuuren pitsan valmistaminen yhdessä (maailman painavinta leipää varten rakennetussa jättiuunissa), graafisen fasilitoinnin harjoittelu, kahdenkeskiset keskustelut ja pitkäksi venähtänyt illallinen ulkona tähtien loisteessa, viinin virratessa ja nuorempien osallistujien musisoidessa. Selväksi tuli myös se, että vapaassa kokoontumisessa (emotionaalisen) vuoristoradan huiput ja pohjakohdat ovat tavallista jyrkempiä.

keskustelut käynnissä

Elämäntäyteinen viikko, täynnä hymyä ja suuria ajatuksia. Aikaa olla ja hidastaa. Kuluvalla viikolla lisää tätä ja Ljubljanan ihanuutta.


Kaikki postauksessa käyttämäni kuvat löytyvät Instagram tililtämme Anywhereism. Käy katsomassa, tai jopa seuraa meitä! Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday:ta. Se on viikottainen kokoelma Instagram-kuvia hyödyntäviä matkustukseen liittyviä postauksia. Suomessa tapahtuman taustalla ovat Destination Unknown, Kaukokaipuu ja Running with Wild Horses. Järjestäjien blogeista löydät kokooman kullakin viikolla kirjoitetuista postauksista. Jos haluat osallistua omalla blogillasi, tutustu tarkempiin ohjeisiin. Myös Instagramin kautta voit olla mukana tägäämällä kuvasi #igtravelthursday. Samaisella tägillä löydät paljon hienoja reissukuvia Instagrammista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *