10 suosikkipaikkaani

Uuden-Seelannin Eteläsaari
Vaeltamassa Eteläsaarella

Kun kerron ihmisille nykyisestä liikkuvasta elämäntyylistäni, niin melkein jokainen kysyy: “Mistä paikasta pidit eniten?” Tähän on ihan mahdoton vastata, sillä kaikki paikat ovat erilaisia ja ihania omalla tavallaan, ja riippuu myös olosuhteista mikä on milloinkin paras tai sopivin.

Tätä postausta varten poimin kuitenkin muistoistani kymmenen suosikkiani, tähän mennessä. Listaa voisi jatkaa vaikka loputtomiin ja varmasti jokin maailman ihanin paikka tästäkin unohtui, mutta kirjoittelen sitten vaikka jatkopostauksen jossain vaiheessa.

Eteläsaari, Uusi-Seelanti

Vaellus Uusi-Seelanti

Routeburn trackillä Uudessa-Seelannissa

Niin upeita maisemia ja mahtavaa luontoa! 3 päivän vaellus Routeburn-reitillä on ehdottomasti yksi tähän astisen elämäni kohokohtia. Kuvakirjanäkymiä katkeamatta koko matkan, satumetsiä, lumisia vuoren huppuja, vesiputouksia, vehreitä rinteitä. Tällainen aika huonokuntoinen ei-edes-harrastelija-vaeltajakin jaksoi helposti taapertaa, kun upea ympäristö vei huomion fyysiseltä rasitukselta. (Tämän jutun otsikkokuva on myös Uuden-Seelannin vaellukselta.)

Culebra, Puerto Rico

Flamenco ranta

Flamenco paratiisibiitsi

Culebra on pikkusaari Puerto Ricon pääsaaren oikealla puolella. Muutamia ravintoloita, pieni kylä, kourallinen hotelleja. Ei mitään niin ihmeellistä, kunnes näkee paratiisimaisen Playa Flamenco hiekkarannan aukeavan edessään. Vitivalkoinen hiekka ja palmut reunustavat lahden turkoosia vettä. Suurin osa rannasta on varattu uimarannalla ja telttailualueelle. Rannalla ei siis ole hotelleja ym. rakennuksia näkymiä häiritsemässä, vaan yöpyminen tapahtuu teltoissa. Auringonlaskua ihailtuaan voi nukahtaa aaltojen pauhuun ja aamulla herättää itsensä pulahduksella lämpimien laineiden huomaan.

Gili Trawangan, Indonesia

Gili Trawangan

Gilin valkea ranta ja turkoosi meri

Ne snorkkausvedet! Valkoisella rantahiekalla snorklauskamat päälle, muutama askel lämpimään veteen ja ihmemaailma on siinä. Värikkäitä kaloja ja muita mielenkiintoisa mereneläviä (kilpikonnia!) joka puolella, hyvä näkyvyys ja rannanmyötäinen virtaus, joka kuljettaa vaivatta eteenpäin. Lisähohtoa saarelle tuo autottomuus (kaikki moottoriajoneuvot on kielletty!), ihan yllättävän hyvä ravintolavalikoima ja rento fiilis. (Blogissa Gilistä)

Cartagena, Kolumbia

Linnoitus Cartagena

Auringonlasku Cartagenan linnoituksella

Lattariunelmien tiivistymä. Aurinko lämmittää (välillä liiankin) mukavasti ja lempeä merituuli viilentää oloa hetkittäin. Ympärillä on värikkäitä siirtomaa-ajan rakennuksia, osa mukavasti rapistuneina ja osa hienosti kuntoon laitettuina. Kadunkulmien kärryistä voi ostaa tuoreita hedelmiä valmiiksi pilkottuina ja lukuisille aukioille voi istahtaa juomaan kahvia ja katselemaan ohi lipuvaa elämää. Varsinkin illan hämärtyessä lattarirytmit kantautuvat korviin eri puolilta ja pienet viihtyisät baarit täyttyvät ihmisistä.

Mökki järven rannalla, Suomi

Mökkiranta

Kaunis syksyinen mökkiranta

Luonnon kauneutta, hiljaisuutta, rauhaa. Meidän perheellä ei ollut omaa kesämökkiä, joten mökille pääsy oli aina jotain erikoista. Ehkä siksi sitä osaa vieläkin arvostaa eräänlaisena erikoistapauksena. Mökillä voi viettää mukavaa aikaa ystävien ja perheen parissa, saunoen, uiden ja grillaillen. Tai sinne voi vetäytyä omaan hiljaisuuteen, vaan ihailemaan luonnon kauneutta ja imemään rauhaa itseensä. Joka tapauksessa, sinne on päästävä useamman kerran kesässä. Uutena ihastuksenani ovat myös syyskuun kuulaat päivät mökillä ruskan ympäröimänä. (Blogissa mökkeilystä täällä, täällä ja täällä)

New York, USA

Brooklyn Bridge

Näkymä Brooklyn Bridgeltä Manhattanille

Kaupunki, josta löytyy kaikkea mahdollista ja mahdotonta. Maailmanluokan museoita, shoppailua, luontoa, katutaidetta, musiikkia ja ruokaa kaikista maailman kolkista. Harlemin kaduilla iltapäivällä tuoleillaan istuskelevat paikalliset, Times Squaren neonvälot ja turistivilinä, Central Parkin eksymään houkuttelevat pikkupolut. Ja se tunne, miten kaikki on samalla tapaa sekä uutta että tuttua (television edessä vietettyjen tuntien ansiosta).

Washington D.C., USA

Dinosaurus Washington DC

Dinokaveri Washington DC:n museossa

Olen tehnyt D.C.:hin vain pikavisiitin muutamia vuosia sitten, mutta Smithsonian instituutin ylläpitämät upeat (ilmaiset!) museot tekivät todella vaikutuksen. Ehdittiin kiertämään vain muutama ja monta jäi vielä kokematta. Ja nekin mitä nähtiin, nähtiin aika pintapuolisesti. Takaisin siis! Täydellinen paikka tällaiselle historia- ja museofriikille.

Lissabon, Portugali

Lissabon

Lissabonin näkymiä

Elämäniloinen, rento kaupunki, jossa on helppo tuntea itsensä osaksi kaupungin elämää. Paikalliset ovat mukavia, eivät ylipirteitä, vaan todellisia. Päällimmäisenä muistonani on istuskelu aukioiden pienissä ulkoilmakahviloissa, hyvässä seurassa, illan hämärässä, valkoviiilasi kädessä. Kaupunki itsessään on hyvin kaunis, varsinkin vanhat osat ovat täynnä upeita koristeltuja taloja ja minä huokailin ihastuksesta varmaan muutaman kerran minuutissa ympäriinsä vaellellessani. (Blogissa Lissabon täällä, täällä, täällä ja täällä)

Chiang Mai, Thaimaa

Chiang Mai

Chiang Main katunäkymiä

Vaikka Chiang Mai on Thaimaan toiseksi suurin kaupunki, siellä on miellyttävä kylämäinen fiilis. Elämä on helppoa ja hymyilevää, ihmiset ovat ystävällisiä ja tekemistä riittää. Ruoka on älyttömän hyvää ja hyvin edullista. Markkinoilta voi tehdä löytöjä, hieronnassa voi käydä vaikka joka päivä ja vanhan kaupungin kaduilla pääsee liikkumaan kätevästi pyörällä. Lisäksi kaupunki sijaitsee sen verran korkealla, että ilmasto ei ole tukahduttavan trooppinen, vaan toisinaan jopa mukavan viileä. (Blogissa Chiang Mai)

Novi Sad, Serbia

Novi Sad, Serbia

Novi Sad taustalla, minä linssin edessä

Tykkään hirveästi koko Balkanin alueesta; ihmiset ovat aitoja, mukavia ja täynnä elämää, luonto upeaa ja kaupungit rupsahtaneen viihtyisiä. Novi Sadissa (Serbian pohjois-osassa) vietin mukavat pari kuukautta työharjoittelussa ja ihastuin kaupunkiin. Se on juuri sopivan kokoinen, keskusta on käveltävissä, samalla kun kaikkea löytyy. Työpäivän jälkeen kokoonnutaan ystävien kanssa kaupungin lukuisiin kahviloihin istuskelemaan tai käydään kävelyllä. Iltaisin tarjolla on usein elävää musiikkia ja erilaisia baareja on jokaiseen makuun. Keskusaukiota ympäröivät upeat historialliset rakennukset ja Tonavan toisella puolella voi seikkailla keskiaikaisessa linnoituksessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *