Tämä viikko 50: Skopje

Skopje, Makedonia
kävelykatu Skopjessa

2.-8.10.2014 Skopje, Makedonia

Slovenia oli vielä ihan Keski-Eurooppaa, Belgrad alkoi tuntumaan Balkanilta ja Skopjessa on jo eksotiikkaa. Kaikkialla korjataan tai rakennetaan jotain, kahviloiden terassit ovat täynnä paksuihin takkeihinsa verhoutuneita paikallisia ja rukouskutsut kaikuvat useita kertoja päivässä.

Torstai oli ensimmäinen varsinainen päivämme täällä. Ensi töiksemme suunnistimme paikalliselle ostarille, ensin syömään aamupalaa (tai oikeastaan lounasta, lähinnä tarjonnasta johtuen) ja sitten ruokakauppaan. Ihanan iso supermarketti, löytyi vaikka mitä! Vaikka sinänsä pienet korttelikaupat on musta kivoja, niin niissä on usein tosi pieni valikoima, varsinkin tuoretuotteiden osalta. Olen siis hyvin iloinen siitä, että meillä on täällä Skopjessa supermarketti korttelin päässä. Ja kunnollinen keittiö, jota on tullut käytettyä oikeastaan joka päivä.

Paluumatkalla nappasin kuvan kotikadustamme, joka on kahviloilla ja ravintoloilla reunustettu kävelykatu ihan keskustassa. Sedätkin oli tulleet paikalle auringosta nauttimaan.

Päivittäistä elämää Skopjessa

Illalla käytiin testaamassa kävelykadun meksikolainen ravintola. Ja vaikkei ruoka kovin autenttista ollutkaan, niin hyvää se oli silti. Ja mangomargarita maistui jo melkein auringon paahtamalta valkohiekkaiselta rannalta.

Perjantaina ei tullut poistuttua asunnosta ollenkaan. Meillä on kunnon netti, mukava sohva ja toimiva keittiö, mitäs muuta sitä ihminen voisi tarvita? Ehkä vähän HIMYMin katselua ihanan miehen kainalossa, mutta sekin tuli koettua illalla.

Lauantai oli vielä työpäivä, koska tällä viikolla meni 1,5 arkipäivää ihan muissa merkeissä. Lopetettiin kuitenkin suht ajoissa ja lähdettiin etsimään ruokaa. Makedonia-aukion reunalla sijaitsevaa Pelister-ravintolaa oli suositeltu monessa paikassa. Täydeltä terassilta löytyi kuin löytyikin vielä vapaa pöytä ja päästiin testaamaan paikkaa. Hyvää, muttei mitään niin ihmeellistä ruokaa. Sijainti, tunnelma ja erittäin avuliaat tarjoilijat tekivät kuitenkin hyvän vaikutelman. Eiköhän sinne päädytä uudestaankin.

Lauantai-illalla kaupungissa oli Valkoiset yöt tapahtuma, joka tarkoitti sekä ilmaista sisäänpääsyä museoihin, taideteoksia kadulla että livemusaa useammalla lavalla. Me jätettiin museot tällä kertaa väliin ja vaan kierreltiin keskustassa, kuunneltiin musaa ja ihmeteltiin monumentteja ja valoshowta. Skopje 2014 projektissa keskustaan rakennettiin mahtipontisia rakennuksia, isoja monumentteja (riemukaari, oikeasti!) ja uusia siltoja. Osa oli vuoden 1963 maanjäristyksessä tuhoutuneen korjaamista, mutta suurin osa on uuden luomista. Lopputulos on mahtipontinen, epätodellinen ja yhtä aikaa sekä vaikuttava että naurattava. Onneksi mukana on paljon myös pienimuotoisempaa taidetta, joka ei pyri luomaan uutta antiikin Ateenaa. (Kamerassa on paljon kuvia näistä monumenteista, postailen niistä erikseen. Kännykällä yökuvien ottaminen ei oikein onnistu.)

Iltaelämää

Sunnuntai-aamuna tehtiin taas retki ostarille, lounaaksi (liian rasvaista) kebabia ja marketista jääkaapin täydennystä. Loppupäivä menikin sohvalla kuuman juoman ja Gilmoren tyttöjen parissa (kiitos Netflix ja VPN-yhteys jenkkeihin!). Antilla Belgradissa ollut flunssa sai mut lopulta kiinni, vaikka luulin jo selvinneeni sairastumatta. Useampi päivä siinä meni toipumisessa, onneksi sunnuntai oli ainoa päivä jolloin olin ihan toimintakyvytön. Maanantaina sain jo selailtua nettiä ja reissuhaaveiltua. Tai oikeastaan tuli ihan suunnitelmiakin, sillä bookkasin lennot Prahan kautta Helsinkiin. Pysähdytään siis Turkista lähtiessämme kolmeksi yöksi Prahaan (ihan hotelliin!) markkinoita ja muuta joulutunnelmaa itseemme imemään. Helsinki-Vantaalla ollaan 19.12. Muu osa reissuhaaveilua jäi vielä aika lailla haaveasteelle, mutta kyllä se on Väli-Amerikka joka houkuttelee ensi keväälle.

Tiistai oli vielä (tavallaan) lepopäivä, eli en paljoa poistunut sohvankolostani, mutta käsittelin huiman kasan valokuvia. Olen enää kuukauden verran jäljessä kuvien kanssa… Keskiviikkona tehtiin taas tuttuun tapaan lounas + kauppareissu lähiostarille, jossa tällä kertaa testattiin oikein mukiinmenevää turkkilaista pikaruokaa. Noissa pikaruokapaikoissa ihan hyvän lounaan saa alle viidellä eurolla. Illallistamiseen taas on mennyt täällä 5-15 euroa per pää, hieman juomamääristä ja paikan tasosta riippuen.

Skopje takapiha

Sellainen viikko. Eli seitsemän päivää ollaan oltu jo täällä Skopjessa eikä juuri mitään ole tullut nähtyä… Onneksi olo on nyt jo parempi, joten eiköhän täälläkin päästä vähän enemmän seikkailemaan. Toinen viikko on vielä jäljellä!

—–
Viikkoyhteenvetoni on kuvitettu Instagram-otoksillamme. Käy kurkkaamassa, seuraa jopa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *