Majoitus: Airbnb – entäs sitten perillä?

Airbnb Skopje
Jännä Airbnb-kotimme Skopjessa

Airbnb-kämppä hankittu, mutta mitäs sitten seuraavaksi? Kirjoittelin jo siitä, miksi käytämme paljon Airbnb-palvelua (tällä hetkellä kämppä n:o 14, Skopjessa) ja miten löytää juuri se itselle sopiva asunto: Majoitus: Airbnb – miksi ja miten? Kun varaus on hyväksytty ja reissu edessä, niin on vielä muutamia asioita, joista olemme (kokemuksen kautta) oppineet huolehtimaan.

Ennen matkaa

Ennen matkalle lähtöä sovi vuokranantajan kanssa missä ja mihin aikaan tapaatte. Itse muotoilen kysymyksen yleensä näin: Missä tapaamme ja mikä on paras tapa päästä sinne? Tähän kysymykseen saan usein vastauksen, että hän tulee vastaan juna/bussiasemalle. Muista tällöin sopia jokin maamerkki, jossa tapaatte! Toinen vaihtoehto on tavata suoraan asunnolla, varsinkin jos sinne pääsee helposti julkisilla tai jos vuokranantajalla ei ole autoa. Muista tällöinkin selvittää, mikä on paras tapa löytää paikalle. Joskus vuokrantajat tarjoavat kuljetusta maksua vastaan, mikä voi sekin olla hyvä vaihtoehto esimerkiksi isommalla porukalla lentokentältä.

Varmista ennen lähtöä, että sinulla on vuokranantajan puhelinnumeron lisäksi myös jokin varanumero. Itsellemme ei tällä ole ollut kertaakaan tarvetta, mutta olen kuullut muutaman kertomuksen siitä, miten vuokranantajaa ei saanutkaan saavuttaessa kiinni. Usein vuokranantajat antavat varanumeron jo ihan oma-aloitteisesti, mutta jollei, niin pyydä. Jos itse myöhästyt, niin laita siitä viestiä vuokranantajalle mahdollisimman nopeasti.

Jossain asunnoissa vuokranantajat ovat listanneet paljon tietoa Airbnb:n sivuille, esimerkiksi Talon säännöt ja Talon ohjekirja. Näihin kannattaa tutustua! Löydät ne valitsemalla Omat varaukset –sivulla haluamastasi varauksesta kohdan Tarkastele matkasuunnitelmaa.  Samat tiedot löytyvät myös saamastasi sähköpostivahvistuksesta. Jotkut majoittajat ovat myös koonneet Opaskirjan, joka silloin löytyy samaiselta Omat varaukset -sivulta.

Ennen lähtöä on hyvä myös miettiä omia odotuksia majoitusta kohtaan. Kuten hotelleistakin, niin Airbnb:stä löytyy majapaikkoja laidasta laitaan ja varatessasi olet varmasti jo yrittänyt valita sinulle sopivan asunnon niin hinnan, varustelun kuin sijainninkin suhteen. Selvää on että, jos valitset halvimman tarjolla olevista vaihtoehdoista, niin odotuksena ei kannata olla luksusasunto. Näiden perusasioiden lisäksi on hyvä muistaa, että suurin osa Airbnb-asunnoista on ihmisten omia koteja ja majoittajina toimivat ihmiset eivät tee tätä ammatikseen. Sinä pääset asumaan yleensä paljon hotellia mukavammin, mutta samalla luovut tietyistä hotelleihin liittyvistä eduista kuten päivittäisestä siivouksesta ja vastaanotosta.

ViestiseinäMajoittujien kiitosviestejä vuokranantajalle

Perille saapuessa

Varsinkin tottuneet vuokranantajat tietävät jo aika hyvin mitä majoittajat tarvitsevat ja osaavat kertoa tarpeellisen. Kirjoitin omaan käyttöön tarkistuslistan asioista, jotta kaikki oleellinen tulee varmasti käytyä läpi.

LAITTEET

 • Wifi-tunnus ja salasana?
 • Missä wifi-boksi on? Miten se tarvittaessa uudelleenkäynnistetään?
 • Miten vedenlämmitin (suihkua varten) toimii, pitääkö se itse laittaa päälle? Pitääkö se sammuttaa?
 • Miten pesukone/astianpesukone toimii? Onko jossain pesuainetta?
 • Miten ovet/lukot/ovikoodit/tms toimivat?

KEITTIÖ

 • Onko hanavesi juotavaa?
 • Miten hella / uuni / mikroaaltouuni toimii?
 • Mitä kaapeista löytyvää voi käyttää? (Esim. mausteet, öljy, jne.)

SIIVOAMINEN

 • Mihin roskat viedään? Lajitellaanko roskia, ja jos kyllä, niin miten?
 • Mistä löytyvät siivousvälineet?
 • Onko jossain lisää vessapaperia? (yms.)
 • Onko jossain lisää pyyhkeitä ja lakanoita?
 • Mitä meidän tulisi tehdä ennen lähtöämme?

ALUE

 • Missä on lähin ruokakauppa / kioski? Miten se on auki?
 • Missä on lähin isompi ruokakauppa?
 • Mitä suositeltavia ravintoloita lähistöllä on?
 • Mihin aikaan täällä syödään lounasta? Päivällistä?
 • Mitä suositeltavia kahviloita lähistöllä on? Onko niissä wifi?
 • Mitä suositeltavia illanviettopaikkoja lähistöllä on?
 • Mitä “pakollista” nähtävää kaupungissa on?
 • Onko jotain, mitä olisi hyvä tietää naapureista tai alueesta?

MUUTA

 • Miten toimitaan lähtiessä? Tuleeko vuokranantaja paikalle vai jätetäänkö avaimet jonnekin?

Tein taulukon tästä tarkistuslistasta, löydät sen täältä: Airbnb-muistilista. Tallenna siitä oma kopiosi (tiedostovalikon kautta) ja voit muokata listaa vapaasti omiin tarpeisiisi sopivaksi.

Jos asunnossa on jotain isosti vialla eikä se vastaa kuvausta, ota asia puheeksi vuokranantajan kanssa ja ole yhteydessä Airbnb:hin heti saavuttuasi (ks. Airbnb:n tarkempi ohjeistus). Sinulla on 24 tuntia aikaa (asunnon Airbnb-sivulla ilmoitetusta sisäänkirjautumisajasta) tehdä valitus ja estää rahojesi siirtyminen vuokranantajalle. Airbnb:ltä löytyy nykyään myös sovittelukeskus pienempien sovittelua vaativien asioiden varalle.

Muista, että voit aina olla yhteydessä vuokranantajaan myöhemmin ja kysyä asioita. Useimmat kannustavat tähän ja laittavat ihan oma-aloitteisestikin viestiä muutaman kerran oleskelun aikana.

Skopjen kotiMeidän Skopjen kotimme

Lähtiessä

Vaikka hintaan kuuluu siivous, jätä asunto aina siistiin kuntoon. En siis tarkoita, että sinun pitäisi imuroida ja luutata, mutta esimerkiksi roskien vienti ja 3 päivää vanhojen pizzanjämien tyhjennys jääkaapista kuuluu mielestäni hyviin tapoihin. Näin myös pidät vuokranantajan tyytyväisenä, saat hyvät arviot ja varmemmin vuokrattua haluamasi paikat jatkossa.

Majoituksesi päätyttyä saat Airbnb:ltä muistutuksen arvioida kokemuksesi. Myös vuokranantajasi voi kirjoittaa arvion sinusta, mutta ette näe toistenne arvioita ennen kuin molemmat on kirjoitettu tai arviointiaika päättynyt. Mieti arviota kirjoittaessasi mistä tiedosta on apua muille majoitusta etsiville. Itse tykkään kirjoittaa arvioihin myös vinkkejä esim. alueen mukavimpaan raflaan tai vaikka lähimpään ruokakauppaan liittyen. Muista olla asiallinen arviossasi, sillä seuraavan majoituksen saaminen voi olla aika hankalaa, jos olet haukkunut aiemman vuokranantajasi ihan lyttyyn. Oleellisista epäkohdista on mielestäni tärkeä mainita, mutta henkilökohtaisuuksiin meneminen ei auta ketään. Myöskään majapaikkaan liittymättömät asiat (esimerkiksi se, että kaikki ohjelmat paikallisessa telkkarissa on dubattu kohdemaan kielelle) eivät mielestäni kuulu arvioon.

 

Olen myös kirjoittanut lyhyesti jokaisesta Airbnb-kodistamme 15 Airbnb kokemusta ja 10 Airbnb kokemusta lisää.  Mites sinä, oletko käyttänyt Airbnb:tä? Tuleeko sinulle mieleen vielä lisää vinkkejä?

Jos käytät Airbnb:tä ensimmäistä kertaa, tämän Airbnb-linkin kautta saat 30€ alennusta varauksestasi (ja samalla minä saan saman summan omalle Airbnb-tililleni seuraavaa varausta varten).

10 kommenttia

 • Ulla sanoo:

  Huippua! Tämä lista pitää ottaa talteen ennen Miamiin lähtöä :)

 • Katri sanoo:

  Hyviä kirjotuksia nää kaikki, Kiitos :) Edellisen inspiroimana varattiin asunto Budapestistä ja muutama viikko myöhemmin alettiin ite vuokraamaan meidän kolmion ylimäärästä makuuhuonetta! Nyt jo 4 vierasta käynyt vaikkei edes asuta lähellä Helsingin keskustaa, todella kätevää että ylimäärästä tilaa voi tarjota matkailijoille :)

  • mirje sanoo:

   Ei mitään :) Aivan ihana kuulla, että näistä on apua jollekin! Ja tosi hienoa, että innostuitte myös itse vuokraamaan. Hyviä majapaikkoja ei ole koskaan liikaa ja onhan se kätevää saada ylimääräinen tila hyötykäyttöön. Niin ja tuota muistilistaahan voi hyödyntää myös majoittajan näkökulmasta.

 • Erinomaista. Olen juurikin tutkailemassa Airbnb:n kautta majoitusta niin Ausseihin, Ranskaan kuin tänne Islantiinkin. Loistavaa, että saadaan ohjeistusta matkablogien kautta! Kiitos :)

 • Pirkko sanoo:

  Kiitos jutusta! En ole Airbnb:tä käyttänyt, enkä luultavasti hetimmiten käytäkään, kun reissuillamme emme yleensä samassa paikassa kovin kauaa ole, mutta lista tuli hyväksi avuksi, kun ystävämme ovat tulossa meille talovahdeiksi seuraavan reissumme ajaksi ja lupasin heille laittaa vähän ohjeita ihan kirjalliseen muotoon! Tuossahan sitä runko siihen on :-)

  • mirje sanoo:

   Hyvä, että oli hyödyksi! Enpä tullut ajatelleeksi, että listaa voi käyttää talovahdeillekin, mutta miksipäs ei :) Meillä lyhin Airbnb-aika on muuten ollut 3 päivää, joten toimii lyhyemmissäkin pysähdyksissä. Yhdeksi yöksi en tosin Airbnb:tä etsisi, siinä tapauksessa hotelli on yleensä parempi. Ellei sitten halua jotakin elämysasuntoa, esimerkiksi puumajaa tai tuulimyllyä, sellaisen voisin kuvitella vuokraavani yhdeksi yöksi ihan kokemuksen takia :)

 • Aila sanoo:

  Hei, meillä on takana vasta neljä Airbnb-kokemusta, kaikki hyvin myönteisiä. Olen vähän eri mieltä tuosta yhdeksi yöksi vuokraamisesta, koska juuri niin me olemme tehneet ja se on toiminut meille ja meidän tarkoituksiimme erinomaisesti. Ajoimme Espanjaan rauhallista tahtia ja pysähtelimme matkan varrella yhdeksi yöksi kerrallaan joko hotelliin, B&B-majoitukseen tai Airbnb-paikkaan. Emme tarvinneet juuri muita palveluja kuin nukkumapaikan ja autolle parkkipaikan matkan varrelle, ja näin saimme hyvin edullisen sellaisen. Kaikki majapaikkamme olivat majoittajien kodeissa. Saimme joka kerta aamupalan, meidät toivoteltiin sydämellisesti tervetulleiksi (uudelleenkin), saimme vinkit siihen, mitä paikkakunnasta voi halutessamme muutamassa tunnissa nähdä ja muutenkin juttuseuraa. Eli toimii se näinkin.

  • mirje sanoo:

   Hei Aila, ja kiitos, kun jaoit mukavat kokemuksesi! Oma näkökulmani on varmaan hieman värittynyt sen vuoksi, että useimmiten vuokraamme kokonaisen asunnon huoneen sijasta. Majoittajien kodissa olevan ylimääräisen huoneen vuokraaminen vaatii paljon vähemmän logistista säätöä, joten silloin myös yhdeksi yöksi vuokraaminen on helpompaa. Pitääpä muokata tekstiäni tämän osalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *