Tämä viikko 147: Helsinki ja Tukholma

Tämä viikko 147: Helsinki ja Tukholma

Helsinki, Suomi ja Tukhholma, Ruotsi 11.-17.8.2016

Suomen mahtavaan neuvolatoimintaan tutustumista, meren tuijottelua ruotsinlaivalla ja turisteilun täyteinen 32-tuntinen Tukholmassa.

Tämä viikko 147: Suomi ja Tukholma

Tämä on viikottainen päiväkirjani, jossa kerron elämästäni läppärikulkurina. Näiden postausten kannalta viikko on torstaista keskiviikkoon ja numerointi juoksee eteenpäin ensimmäisestä postauksesta 31.10.2013 alkaen. Kuvituksena käytän lähinnä viikon varrella kertyneitä Instagram-otoksiamme sekä Snapchat-kuviani (tunnukseni on kotonakaikkial).

Viikko alkoi ensimmäisellä neuvolakäynnillä. Siellä varmistui, että mahassani todella elelee pieni ihmisenalku. Saimme myös paljon tietoa ja ohjeita jutellessamme neuvolatädin kanssa melkein puolitoista tuntia. Samalla tehtiin monenlaisia testejä ja kaikki näytti onneksi sujuvan hyvin. On se vaan hyvä tuo Suomen neuvolajärjestelmä, ja ehdottomasti yksi niistä syistä miksi päädyimme palaamaan Suomeen lapsen syntymää varten.

Tässä vaiheessa edessä oli kuitenkin vielä monta reissua, joista ensimmäinen käynnistyi sunnuntaina. Silloin tosin Helsinki – varsinkin siinä Espan ja kauppatorin kulmilla – näytti niin kivalta auringon helotellessa kesäisellä taivaalla, että reissuunlähtö hieman jopa kadutti. Tänä suvena ehdimme viettämään aivan liian vähän aikaa Helsingissä, joka on kuitenkin ihan mahtava kesäkaupunki.

Laivalla meitä odotti yllätys, sillä vaikka olin varannut meille ihan normaalin B2-hytin, niin saatiinkin ikkunallinen versio! Vieläpä ihan laivan peräpäästä, jolloin omalla ikkunalaudalla istuskellen pystyi tuijottelemaan merelle. Kiva näköala omassa hytissä olikin hyvä juttu, sillä emme oikein keksineet tekemistä laivalla. Olimme käyneet Helsingissä isolla lounaalla, joten emme syöneet laivalla buffetissa tai pitkän kaavan mukaan. Rinkassa koko elämäänsä kantavalle nomadille shoppailu on sekin haastavaa, eikä pubissakaan jaksa kovin pitkään ilman juomia istua. Vietimme siis suurimman osan illasta hytissämme lueskellen ja merta tuijotellen.

Laivalla Tukholmaan

Aamulla otimme sitten vahingon takaisin ja söimme vatsat vähän liiankin täyteen aamiasbuffan herkkuja. Onneksi edessä oli pari päivää tehoturisteilua Tukholmassa, joten energia tuli ihan tarpeeseen. Minulla oli käyttämättä heinäkuisesta TBEX-matkabloggaajasemmasta saadut Visit Stockholmin sponssaamat bussiliput ja Tukholma-kortit, niiden avulla saimme hyvin täytettyä 32 tunnin pikavierailumme.

turistina tukholmassa

Ihan ensialkuun ajelimme hop-on hop-off bussilla ympäri kaupunkia. Teimme tämän kiertoajelutyyppisesti, mutta jälkikäteen ajatellen se ei ehkä ollut paras ratkaisu, sillä kommentointia oli aika vähän. Olisi varmaankin kannattanut ottaa joku varsinainen opastettu kiertoajelu, koska emme kuitenkaan hyödyntäneet mahdollisuutta pysähtyä välillä. Ensi kerralla sitten.

Kävimme myös uudessa suosikkimuseossani Fotografiskassa, joka oli edelleen yhtä valloittava kuin ensimmäisellä visiitilläni heinäkuussa. Suosittelen sitä kyllä kaikille Tukholman kävijöille, joita vähääkään upea valokuvataide kiinnostaa!

Tukholman Fotografiska-museo

Majapaikaksemme olin valinnut monen suositteleman Generator-hostellin. Koska yövyimme vain yhden yön ja päivämme olivat täynnä ohjelmaa, edullinen hinta ja keskeinen sijainti olivat valinnassa etusijalla. Hostelli oli oikein siisti ja moderni, eikä huoneen jakaminen yhden yön ajan tuntunut pahalta. Varsinkin kun meitä oli kuuden hengen huoneessa vain kolme ihmistä kylppäriä ja elintilaa jakamassa.

Seuraavana aamuna veimme rinkat säilöön ja kiertelimme lisää vanhankaupungin kulmilla. Vinkki: keskustan Åhlens-tavaratalon lokerot ovat edullisemmat kuin rautatieaseman ja sijainti on ihan keskellä kaupunkia.

Gamla Stan

Nobel-museo oli pienimuotoinen pettymys, sillä vaikka perusnäyttelyssä oli kaikkea mielenkiintoista, niin ison tilan vallannut vaihtuva näyttely oli melko turha. Tai ehkä minulle ei vain valjennut näyttelyn tarkoitus, sillä – minun silmääni – sen pääosassa olivat isot henkilökuvat Nobel-voittajista ja lyhyet kuvaukset tyyliin “tämä henkilö oli yllättävän hauska. Hänen tutkimuksensa liittyy jotenkin ilmakehään, en oikein ymmärtänyt miten.” Kukin palkittu kyllä piteli kuvassa itse piirtämäänsä selitystä tutkimuksestaan, mutta niitä ei sen enempää avattu. Tämä sai minut ihan jupisemaan itsekseni, mitä harvoin museossa tapahtuu… – Tämä vaihtuva näyttely on muuten jo ohi, uusi voi olla paljon parempi!

Lyhyt visiittimme kuninkaanlinnaan taas oli oikein viihdyttävä. Emme harmi kyllä ehtineet kiertää kuin muutaman osion, mutta siinä ehti jo hyvin ihmettelemään linnan loistoa ja yksityiskohtia. Siellä oli hyvin tuotu esiin se, miten linnassa eletään myös ihan normaalia arkea, loistokkuudesta huolimatta.

Tukholman museoissa

Tukholma-kortilla pääsi myös opastetulle kävelykierrokselle vanhaan kaupunkiin. Koska aikatauluihimme sopi paremmin ruotsin- kuin englanninkielinen kierros, päädyimme testaamaan mihin kouluruotsimme venyykään. Me olimmekin ainoat osallistujat kierroksella, joten saatiin ihan yksityisopastusta! Ja yllättävän paljon tarinoista ymmärsin, tarkentavia kysymyksiä en tosin oikein osannut muotoilla. Mutta varsin hauska kokemus tämäkin, ja olin valintaamme tyytyväinen nähdessäni englanninkielisen kierroksen noin 30 hengen osallistujalauman.

Opastettu kierros

Turistinähtävyyksien lomaan saimme upotettua monta kahvihetkeä ja taukoa. Varsinkin minä tarvitsin näitä säännöllisin väliajoin, sillä alkuraskaus sai väsymään nopeasti. Yllättävän paljon me silti ehdimme tekemään ja minä jo ääneen kummastelin, että miten niin ihmiset eivät halua matkustella raskauden alku- (tai loppu-) vaiheessa. Eihän tämä niin hankalaa ole! Asia kyllä selvisi minulle Romaniassa vietettyjen seuraavien viikkojen aikana, mutta niistä lisää seuraavassa postauksessa.

Yksityiskohtia Tukholmassa

Tukholma, Ruotsi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *