Kesälomasuunnitelmia

Nyt kun kesäloman alkuun on enää muutama päivä, ajattelin kirjoitella suurista lomasuunnitelmistani. Hienosti olen onnistunut kolmen viikon loman aikatauluttamaan niin, ettei kotona ehdi käymään kuin kahdella nopealla pysähdyksellä kamoja vaihtamassa ja yön yli nukkumassa.

Viime kesänä vietimme ensimmäisen kerran kesälomamme Keski- ja Itä-Suomea kiertelemällä, ja olin ihan hämmentynyt siitä, kuinka paljon kaikkea koettavaa täältä kotimaan kamaraltakin löytyy. Tänä kesänä aiomme siis jatkaa tuota onnistunutta kokeilua ja suunnata tällä kertaa Ahvenanmaalle päin. Itse en ole siellä ikinä käynyt, joten eiköhän ole jo aika. Ajatuksena on ottaa polkupyörät alle ja teltta mukaan, ja kiertää saarelta ja leirintäalueelta toiselle. Mukana reissussa kulkevat tietysti myös läppärit, jotta voimme testata etätyöskentelyä telttailuolosuhteissa. Mielenkiintoista tässä suhteessa on se, että ainakin esitteiden tietojen mukaan lähes jokaiselta Ahvenanmaan leirintäalueelta löytyy langaton netti.

Alunperin tähän saaristoseikkailuun piti olla aikaa pari viikkoa, mutta San Franciscon yllärireissun (tästä lisää alempana) takia se lyheni 8 päivään. Minä varasin itselleni Flyben halvat lennot Maarianhaminaan aikaa, ja rahaa, säästääkseni. (On se muuten jännä, miten voi olla edullisempaa lentää niinkin lyhyt matka…) Antilla kun on enemmän aikaa käytettävissä, se tulee omia reittejään pyöränsä kanssa, kohdataan sitten jossain päin saaristoa. Toivottavasti. Varsinkin kun teltta on Antilla. Minä siis vuokraan Maarianhaminasta pyörän ja yritän seikkailla itseni sovitulle tapaamissaarelle. Tässä vaiheessa on ehkä hyvä kertoa, että pyöräily on jääny viime vuosina (vuosikymmenenä) aika vähiin, saa nähdä miten käy. Takamuksen puutumiseen pitää varmaankin ainakin varautua… Ajattelin mennä käymään ennen reissua muutaman kerran työpaikan salilla hieman harjoittelemassa kuntopyörällä, mutta alkaa päivät loppumaan. Kai yksi harjoituskerta nyt viikon pyöräretkeen riittää?

Ennen suurta saaristoseikkailuamme suunnitelmissa on loman avaus perinteisesti Ilosaarirockissa, jossa olen käynyt jo niin monena vuonna, että en pysy laskuissa perässä. Auringonpaiste, leppoisa tunnelma, mielenkiintoinen bändikattaus ja sopiva koko tekevät Ilosaaresta Suomen parhaan kesäfestarin. (Vanhan festarikiertäjän puolueeton mielipide.) Ilosaaren jälkeen kyyti pudottaa minut Luumäen kohdalla, jossa Antti odottaa minua mökillä. Luvassa siis muutama leppoisa päivä järven rannalla. Kyseessä on sukumökki, jolloin paikalla voi joskus olla lähemmäs 20 ihmistä, toisinaan taas olemme olleet siellä keskikesälläkin kahdestaan. Kumpikin on mukavaa. Joka tapauksessa ohjelmassa on varmasti paljon grillailua, saunottelua ja chillausta. Ja paljon lukemista, sillä tuolta mökiltä löytyy varsin kiitettävä kirjakokoelma. Tarkoituksena on ottaa tännekin läppärit mukaan ja hieman harjoitella työskentelyä mökiltä käsin. Jos sitten seuraavana vuonna voitaisiin tehdä jo pidempikin työjakso järven laineiden liplatusta kuunnellen.

Perjantaina jätän Antin jatkamaan mökkeilystä nauttimista ja suuntaan Helsinkiin, lauantai-aamuna kun lähtee lento San Franciscon suuntaan. Tämä reissu tuli hieman yllätyksenä, mutta piti tarttua tilaisuuteen kun sellainen tarjoutui. Työskentelin aiemmin tutkijana ja olin mukana EU-rahoitteisessa hankkeessa, joka jatkuu vielä tämän vuode loppuun. Toukokuusta lähtien olen ollut muutaman tunnin viikossa mukana kirjoittamassa hankkeessa kerätyn materiaalin pohjalta lehtiartikkelia. Yhdessä tähän liittyvässä tapaamisessa joskus kesäkuun alkupuolella nousi esiin, että hankkeeseen liittyvälle opintomatkalle jenkkeihin oli Aallosta lähtemässä vain yksi henkilö, vaikka kahdelle olisi rahoitus. Kun reissun ajankohta osui heinäkuun loppupuolella, eli omalle loma-ajalleni, niin ilmoittauduin heti vapaaehtoiseksi. Vaikka siinä vaiheessa kohde (“melko varmasti Kalifornia”) oli vielä hieman epäselvä, samoin kuin ajankohta. Nyt tiedot ovat tarkentuneet, suuntana on todellakin Kalifornia ja ajankohtana heinäkuun viimeinen viikko. Saatiinpa jopa sovitettua aikataulut niin, että sekä ennen että jälkeen itse ohjelman meillä on kokonainen päivä turisteiluun. Viime käväisyltä reilun 10 vuoden takaa muistan sen, että merileijonat haisee pahalle ja kartalta katsottu kahden korttelin lyhyt välimatka saattaakin olla lähes pystysuoraa ylämäkeä. Verkkokalvoihin taas on tallentunut kuvat Golden Gate sillasta auringonlaskun aikaan veneestä ihasteltuna. Eli innolla uusia kokemuksia odotellen, San Francisco, here I come!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *