Reissuruokahaaste

tacoja!
Tulum, Meksiko

Viime päivinä matkablogeissa on kiertänyt ruokahaaste ja olihan tähän itsekin tartuttava. Toiset syö elääkseen ja toiset elää syödäkseen. Minä olen aika vahvasti tuota jälkimmäistä. – Siksi kuvitusvalokuvienkin löytäminen oli hankalaa. Yleensä olen jo syönyt puolet annoksesta, kun muistan, että piti ottaa kuvia.

1. Mikä on lempiruokalajisi?
En kyllä osaa nimetä vain yhtä, nimeän siis muutaman. Kunnon hampurilaiset, kung po kana, tacos al pastor, pitkään haudutettu nauta-juures-guinness-pata, caesar-salaatti, tuoreet hedelmät, juustot.

2. Miten hoidat yleensä ruokailut matkustaessasi – tyyppailetko ravintoloita, etsitkö street food -kojuja, vai kokkaatko mieluiten ihan itse?
Kaikkia näitä, kohteesta ja hintatasosta riippuen. Koska emme ole lomalla, vaan reissussa olo on tällä hetkellä elämäntapa, on budjettimme hieman erilainen kuin perinteisesti lomalla ollessa. Alle 30e kahdelta hengeltä päivässä on tavoite, joten kalliimmissa maissa kokataan kotona ja syödään pika/katuruokaa, halvemmissa käydään useammin ravintoloissa. Jos majapaikassamme on kunnon keittiö ja ruokakauppa/tori lähellä, niin tulee usein kokkailtua itse.

Tällä hetkellä olen Belgradissa ja kokannut kahden viikon aikana tasan kerran. Korttelistamme löytyy vaikka mitä take away safkaa (kiinalaista, pizzapaloja, täytettyjä leipiä, gyrosrullia, serbialaisia hampurilaisia, jne.) parilla eurolla. Aamupala syödään yleensä aina kotona (ellei olla hotellissa, johon kuuluu aamupala) ja se koostuu usemmiten myslistä, jogurtista ja jos vaan saatavilla, niin tuoreista hedelmistä. Ja kahvista.

hamppareita

burger-koju

3. Oletko jossain matkakohteessasi joutunut pettymään safkoihin?
Monessa paikassa on tullut vastaan aika mitään sanomatonta ruokaa, mutta enemmänkin ruokapaikasta kuin itse kohteesta johtuen. Huonoimmat safkat on tulee yleensä vastaan silloin, kun etsii sitä “sopivaa” ruokapaikkaa loputtomiin ja lopulta on vaan niin väysynyt ja nälkäinen, että pysähtyy vaan johonkin.

4. Alkupala, jälkkäri vai pääruoka?
Alkupala(t)! Jos listalla on hyvän kuuloisia alkupaloja, saatan tilata pelkästään niitä 2-3 annosta ja skipata pääruuan kokonaan. Kunnon seisovat pöydät on hyviä tän suhteen, voin lastata lautasen täyteen pelkkiä alkupaloja ja salaatteja…

alkuruokia

salaatintekoa

5. Entä pizza – millä täytteellä?
Suomessa se on yleensä aina “oma valinta” ja täytteinä salami, jauheliha, aurajuusto, jalapeno ja sipuli. (Voisiko tästä päätellä, että pizza on usein krapularuokaa??). Toinen erittäin toimiva vaihtoehto on parmankinkku, vuohenjuusto ja rucola.

6. Oletko ikinä osallistunut (lomallasi tai muuten) ruoanlaittokurssille?
Lomalla en, mutta Helsingissä asuessani kyllä. Työväenopisto järjestää monenlaisia ruokakursseja, olen käynyt opettelemassa mm. karibialaista, kiinalaista, meksikolaista, intialaista ja nigerialaista ruuanlaittoa. Monissa on opettajana ollut paikallinen ja samalla on oppinut uutta maasta.

lettu ja mustikoita

kasviksia

7. Missä maassa on mielestäsi kaikkein parhaat safkat?
Meksikossa. Ensimmäinen kerta, kun olen syönyt paikallista ruokaa usemman kuukauden kyllästymättä. Pidän paljon myös aasialaisesta ruuasta, mutta esim. jo muutaman päivän thaikkusafkalla elämisen jälkeen kaipaan välillä jotain muuta. Ja sama se on myös suomalaisen ruuan kanssa, vaihtelua kaipaa. Ehkä se on myös tottumuskysymys, sillä ainakin viimeiset 15 vuotta elämästäni olen syönyt hyvin vaihtelevaa ruokaa eri puolilta maailmaa.

8. Entä juomat?
Tropiikissa, oikeastaan missä tahansa missä saa halvalla tuoreista hedelmistä puristettua mehua.

markkinakojuja

tacoja

9. Kuinka ”kansainvälistä” ruokavaliosi tavallisesti on?
Mahdollisimman kansainvälistä, sillä kyllästyn helposti samoihin ruokiin. Reissatessa kansainvälisen ruuan tarjonta tietenkin vaihtelee, mutta isoissa kaupungeissa on melkein missä tahansa päin maailmaa ollut vaikka minkämaalaista ruokaa tarjolla. Silloin kun kokkaan itse (ulkomailla), ruokavalio on usein hieman yksitoikkoisempaa, sillä en välttämättä osaa tehdä ruokaa kuin muutamista saatavilla olevista aineksista.

10. Mitä evästä otat yleensä mukaan matkoille?
Pähkinöitä ym. tehosnäckiä on yleensä aina laukussa, sillä nälän yllättäessä musta tulee nopeasti kiukkuinen. Parempi huolehtia ruokinnasta tasaisin väliajoin. Suomesta kannan mukanani salmiakkia, jota usemman kuukauden reissuilla joutuu säännöstelemään tarkasti. Ja lämpimissä maissa se kannattaa muuten säilyttää jääkaapissa.

11. Entä mitä syötäviä tuliaisia kannat takaisin asuinmaahasi?
Tällä koko ajan liikkuvalla elämäntavalla ei paljoakaan tule kannettua mukana. Usein esim. teepussit kulkee mukana seuraavaan paikkaan. Tällä hetkellä myös mysli, jos sitä on vaan sattunut löytämään. Kunnollisen (ei-makean) myslin löytäminen ei ainakaan täällä Balkanilla ole kovin helppoa. Meksikosta hamstrasin mukaan chilipäällysteisiä mangotikkareita, ne on niin hyviä!

salaatti

Saigonin kaduilla

Muiden (reissu)ruuista voit lukea mm. näistä blogeista: London and beyond, Liikkeellä, Wanderlust expert, Archie gone Lebanon, Historia de Viajes ja Tämä matka. (Edit 3.10. ->) Lisää reissuruokapostauksia: Reissausta ja ruokaa, With huge passion to live, Pako arjesta ja Pää pilvissä.

2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *