Diginomadina: Käytännön jutut

Diginomadina: Käytännön jutut
Diginomadina: Käytännön jutut

Saamme jonkin verran kysymyksiä liittyen diginomadina elämiseen, varsinkin muutama viikko sitten ilmestyneen Hesarin jutun jälkeen. Näiden pohjalta kirjoittelin ensin syistä elämänmuutoksemme taustalla sekä diginomadina elämiseen liittyvästä ajatusmaailmasta (Diginomadina: elämäntapa). Nyt on vuorossa vastausten toinen osa, eli käytännön juttujen avaamista. Miten hoidamme postit, verot, sosiaaliturvan, viisumit ym.? Lue ja tiedät :)
Kuvituksena kokemuksia tämän alkuvuoden varrelta.

San Francisco, Kalifornia

Osoite / postit

Meillä on edelleen vakituinen osoite Suomessa, ystävän luona. Emme ole minnekään muuallekaan varsinaisesti muuttaneet, sillä vaihdamme paikkaa muutaman viikon välein. Hoidamme yhteydenpidon netin kautta aina kun mahdollista. Muutama kirje vuodessa vielä tipahtaa postiluukustakin, ja näistä ystävämme tarvittaessa skannaa meille tärkeimmät.

Verot

Yrityksemme virallinen osoite on Suomessa, samoin kuin meidän vakituinen osoitteemme. Maksamme siis veromme Suomeen. Jos muuttaisimme (yrityksemme kanssa) pysyvästi jonnekin muualle, silloin maksaisimme veromme sinne. Se taas, että ei maksaisi veroja mihinkään (siis jos tuloja on), on aika hankalasti toteutettavissa. Meillä ei verokikkailulle ole ollut kiinnostusta.

Sosiaaliturva

Olemme Suomen sosiaaliturvan alaisia ja ilmoitamme Kelalle pidemmistä ulkomaan pätkistä. Viime syksynä he pyysivät toimittamaan lisäselvityksiä ja me kerroimme tarkemmin elämäntavastamme. Saimme myönteisen päätöksen sosiaaliturvaan kuulumisesta. En ole löytänyt tähän selkeitä ohjeistuksia tai ennakkotapauksia, joten katsotaan miten jatkossa käy. Lähtökohtaisesti alle vuoden oleskelu ulkomailla ei vielä sulje pois sosiaaliturvasta, mutta pidemmällä aikavälillä vähintään puolet vuodesta pitäisi oleskella Suomessa. Jos on ”kiinteät siteet Suomeen”, niin sosiaaliturva voi säilyä joka tapauksessa. Tällaiseksi voidaan laskea esimerkiksi työpaikka, ja myös Espanjassa talvehtivat eläkeläiset luetaan usein tähän kastiin.

Eläke

Eläkevakuutuksesta huolehtiminen on ehkä yleisemmin yrittäjyyteen kuin pelkkään diginomadiuteen liittyvä juttu. Yrittäjällä on valta ja vastuu ilmoittaa järkevä työtulo ja hoitaa YEL-maksunsa. Näin mekin teemme.

Los Angeles, Kalifornia

Vakuutukset ja terveydenhoito

Meillä on tällä hetkellä ihan normaali suomalainen vuosimaksullinen matkavakuutus, joka on voimassa korkeintaan 90 vuorokauden mittaisilla yhtäjaksoisilla matkoilla. Kun olemme poissa maasta pidempään, anomme maksullisia lisäkuukausia (50e/kk/hlö). Jos joskus tipahdamme pois Suomen sosiaaliturvasta, meidän pitää hankkia uusi vakuutus, sillä nämä ”normaalit” ovat sidoksissa siihen.

Monessa maassa terveydenhoito on itse asiassa niin edullista, että matkavakuutusta ei pienemmissä asioissa edes tarvita. Esimerkiksi Singaporessa kävin hammaslääkärissä ja maksoin 35 euroa, mukaanlukien mukaan saamani lääkkeet. Vakuutus on siis oleellisin isojen kulujen, esimerkiksi pitkäkestoisen sairaalahoidon kattamiseksi.

Meillä on myös eurooppalaiset sairasvakuutuskortit, jotka kaikki Suomen sosiaaliturvaan kuuluvat voivat hakea. Niillä saa EU- ja ETA-maissa hoidon samaan hintaa kuin maan asukkaat. Eli esimerkiksi Sloveniassa ilmaiseksi.

Grand Canyon, Arizona

Oleskelulupa / viisumit

Emme tee työtä paikallisiin yrityksiin, emme edes liiketoimintaa paikallisten yritysten kanssa. Jos viisumia tarvitaan, hankimme yleensä turistiviisumin. Nämä ovat meille ihan riittäviä, tällä matkustusvauhdilla emme tarvitse toistaiseksi voimassaolevia tai edes pidennettyjä oleskelulupia. Ja yrityksemme on rekisteröity Suomeen, emmekä ole näillä näkymin perustamassa yritystä mihinkään muuhun maahan.

Viisumit ovat kieltämättä hieman harmaata aluetta, sillä monella maalla ei ole asiaan yksiselitteistä ohjeistusta. Jos teet työtä paikallisesti (tähän lasketaan usein myös vapaaehtoistyö), niin useimmiten turistiviisumi ei riitä. Mutta jos et tee töitä paikallisesti (etkä vie paikallisten työpaikkoja), niin asia ei enää olekaan niin selkeä. Mitä jos olet lomamatkalla, mutta sinun pitää vastailla työmaileihin? Tai yrittäjänä et voi olla kokonaan lomalla, vaan sinun pitää viettää tunti, pari koneen ääressä yrityksesi pakollisia asioita hoitaen? Pitääkö sinun silloin anoa lomallesi bisnesviisumia? Rajanveto on hankalaa, ja tulkinta voi jäädä yksittäiselle virkamiehelle.

Onneksi joillakin mailla on jo selkeämpi ohjeistus. Esimerkiksi diginomadien yleinen kohde Thaimaa on hiljattain linjannut: ”people working remotely or running online businesses in Thailand can legally work there on tourist visas” (lähde). Eli etätyötä tekevät tai nettiyrittäjät saavat laillisesti tehdä töitään turistiviisumilla.  Yhdysvaltojen ESTA myönnetään yhtälailla niin turisteille kuin liiketoimintatarkoituksiin.

Joku myös mietti, miten toimimme sen suhteen että monet maat vaativat jatko/paluulipun ennen maahan päästämistä. No silloin me tietenkin hankimme lipun. Maahantulotarkastuksessa meiltä ei näitä itse asiassa ole koskaan kysytty, mutta muutaman kerran lennon lähtöselvityksessä jatkoliput on tarkistettu. Lentoyhtiöt saattavat olla näistä tarkkoja, sillä yleensä ne joutuvat lennättämään sinut takaisin ellet pääse maahan.

Sayulita, Meksiko

Jäikö jokin epäselväksi? Kysy kommenteissa ja avaan asioita tarkemmin! Ja jos vielä on käsittelemättömiä kysymyksiä, kerro ja teen parhaani vastatakseni.

23 kommenttia

  • Jari Liitola sanoo:

    Moikka. Erittäin hyvä ja hyödyllinen avaus. Itsekin teemme turistiviisumilla töitä Suomeen, suomalaisiin yrityksiin, suomalaiselle yritykselle (oma). Simppeliä ja oikeudenmukaista.

    • mirje sanoo:

      Kiitos! Tuo turistiviisumi + oma suomalainen firma + suomalaiset asiakkaat tuntuu olevan yleinen yhdistelmä.

  • Timo sanoo:

    Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Tällainen tieto, joka perustuu käytännön kokemukseen, on aina hyödyllistä koska eihän sitä koskaan tiedä. :)

  • Kiitos hyvästä postauksesta! Muut oli minulle aika selviä, mutta tuo viisumihomma kiinnosti, etenkin että liikutteko turisti- vai bisnesviisumeilla. Vaikeahan tuo rajanveto on, mutta ehkäpä näihin saadaan selvempiä ohjeistuksia, kun diginomadius yleistyy.

    • mirje sanoo:

      Kiitos! Välillä tuo viisumijuttu on hieman turhauttavaakin, kun jossain maissa ei vaan ole mitään meille täysin sopivaa lokeroa.

  • Ansku BCN sanoo:

    Todella mielenkiintoinen postaus, ja toivottavasti mahdollisimman moni, joka silloin lehtijutun jälkeen alkoi syyttää teitä vaikka mistä, lukisi tämän! Kiitos tästä :)

    • mirje sanoo:

      Kiitos! Uudet ja tuntemattomat asiat herättää aina vastahankaa ja se olikin yksi syy, miksi tämän jutun kirjoitin. Ehkä tieto auttaa ymmärtämään tilannettamme :)

  • Olen järjestänyt asiani toistaiseksi samalla tavalla kuin te, olen yrittäjä ja maksan verot Suomeen. Matkavakuutukseni pysyy voimassa kun käyn Suomessa korkeintaan 4 kk välein. Maahantulokortteihin täytän matkan syyksi aina turismin, etätyön tekoa ei kannata mainita.

    • mirje sanoo:

      Mistä Esa löysit matkavakuutuksen, joka on voimassa 4 kuukautta? Saattaisi itseäkin kiinnostaa :)

      • Otin vakuutukseni Pohjolasta kesällä 2013. En tiedä voiko tällä hetkellä, mutta silloin pystyi valitsemaan haluamansa matkan maksimikeston. Hinta tietysti nousee keston pidentyessä, mutta selvästi halvemmaksi tulee kuin 50 e lisäkuukaudet.

  • Kiitos tästä postauksesta! Nämä diginomadiuteen liittyvät jutut, etenkin tämän postauksen kaltaiset käytännönläheiset, ovat aina tosi mielenkiintoisia. Kuten Timo tuolla aiemmin kommentoi: koska eihän sitä koskaan tiedä. :)

    • mirje sanoo:

      Kiitos! Tällaisille kirjoituksille on selkeästi tarvetta, sillä vaikka diginomadijuttuja löytyy pilvinpimein netistä, niin Suomi-specifiä tietoa on hankala löytää.

  • Mielenkiintoinen kirjoitus, etenkin sosiaaliturvan/matkavakuutuksen osalta, kiitos :-)

  • Anu Haapala sanoo:

    Kiitos kiinnostavasta ja selkeästä postauksesta! Tästä on varmasti monelle iloa. :)

    • mirje sanoo:

      Kiitos! Aika vähän näistä jutuista vielä löytyy tietoa suomeksi, joten postaus tuli varmaan tarpeeseen.

  • Hyvä, tiivis paketti olennaisesta! Itselläni ei ole yritystä, joten olen laskuttanut asiakkaitani Ukko.fi -laskutuspalvelun kautta. Etätyötähän sekin on, kun Ukko maksaa palkan minulle :) Samalla hoituvat myös eläke yms. sotumaksut. Tämä ei ole maksettu mainos, on vaan niin superkätevä palvelu, että mielelläni maksan heille sen 5% palvelumaksun palkastani. Ja on mahdollistanut minun talveni täällä Thaimaassa! Näköjään nyt myös markkinoivat itseään tällä “palmun alla työskentelyllä”!

    • mirje sanoo:

      Tuota Ukkoa minäkin joskus katsoin, ja jos ei olisi omaa yritystä, niin se olisi varmasti helppo tapa laskutaa asiakkaita. Eikä tarvitsisi itse huolehtia kaikista ilmoituksista ja maksuista mitä palkanmaksuun liittyy.

  • Mimmu sanoo:

    Lyhyesti ja ytimekkäästi faktaa :) ja viimeistään nyt voivat sitten kaikki kateelliset ja muuten vain liian paljon toisten asioista kiinostuneet olla hiljaa.. Moni ehkä on miettinytkin miten asioita voisi järjestellä jne. niin on kiva kun saa faktaa sellaisilta joka tekee jo samaa asiaa. Suomen sosiaaliturvassa pysyminen on tosiaan liian paljon joskus tulkintakysymys, tämän reissaava ystäväni on saanut kokea, kaksi eri yksikköä vastasi samaan asiaan täysin poikkeavilla tavoilla, mutta lopuksi kävi myös yhtä hyvin kuin teille. Maailma ja työn tekemisen tapa muuttuu ja mielestäni myös käytäntöjen pitäisi tulla jollain lailla siinä mukana, vaikka se on lappu ja selvittely viidakkoa niin kyllä se Suomessa kuitenkin vielä on kohtuullisen helppoa moniin maihin missä systeemit menee mielivallan kautta hyvinkin paljon. Työniloa sinne missä ikinä kuljettekin !

    • mirje sanoo:

      Kiitos! Ja tottahan tuo on, että monessa maassa nämä jutut ovat paljon hankalampia kuin Suomessa. Jo se, että oikeastaan kaiken pankkiasioista Kelan ilmoituksiin pystyy hoitamaan netin yli on jo iso juttu.

  • Miila sanoo:

    Olipas mielenkiintoinen postaus! Paljon hyviä vinkkejä, kiitos :) Jään haaveilemaan myös mahdollisuuksesta työskennellä maailmalla :P

    • mirje sanoo:

      Kiitos Miila! Eihän sitä koskaan tiedä milloin niitä mahdollisuuksia tulee vastaan kun pitää silmänsä ja korvansa auki :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *