Haaste matkabloggaajille: Travel Trivia

Uusi-Seelanti
Uuden-Seelannin maisemia

Running with Wild Horses blogin Veera heitti ilmoille travel trivia haasteen, johon innostuin itsekin vastaamaan. Vähän mattimyöhäisenä, mutta sainpahan sitten linkattua muiden vastauksia tuonne loppuun :)

Kuinka monessa maassa olet matkustanut?
46, lista löytyy kohteet-sivulta.

Kuinka monessa maassa olet asunut?
Enimmäkseen Suomessa. Lähes vuoden sekä USA:ssa (lukioaikainen vaihto-opiskelu Minnesotassa) että Puerto Ricossa (töissä opiskelijajärjestössä). – Lasken muuten Puerto Ricon omaksi maakseen, vaikka onkin USA:n itsehallintoalue. Lisäksi olen ollut työharjoittelussa kaksi kuukautta Serbiassa ja kuukauden Saksassa.

Niin ja mitenköhän nyt, kun meillä ei ole varsinaista kotia, vaan koti kulkee mukamme missä olemmekin, niin pitäisikö tähän lisätä kaikki käymämme 17 maata? Tallinnassa ja Lissabonissa vuokrasimme molemmissa asunnon kuukaudeksi, joten ehkä ne ainakin pitäisi laskea?

Mitä ilman en matkusta?
Iso huivi tai sarongi on ihan ehdoton varuste, varsinkin kun vilustun tosi helposti ja monissa trooppisissa maissa ilmastointi on säädetty jäätäviin lukemiin. Toinen tärkeä esine on kännykkä. Sillä saan näpsittyä kuvia, pidettyä yhteyttä, selvitettyä asioita netistä ja luettua blogeja ja kirjoja. Tosin jos laukussa vaan on tilaa, niin tabletti hoitaa monet näistä toiminnoista vielä paremmin.

Miksi aloitit matkustamaan?
Enpäs osaa sanoa, palo nähdä maailmaa on ollut jo niin pitkään kuin vain pystyn muistamaan. Jo joskus 14-vuotiaana mallailin äitini vanhaa rinkkaa selkääni ja suunnittelin interrail-reissua. En sitten kumma kyllä saanut vielä siinä vaiheessa lupaa lähteä reissuun…

Miksi matkustat yksin? Mitä positiivisia ja negatiivisia puoli on yksin matkustamisessa?
Enää en useammin matkusta yksin, aikaisemmin kyllä. Parasta yksin matkustamisessa on se, että saa tehdä ihan mitä itse haluaa. Käydä juuri niissä museoissa mitkä kiinnostaa, jumiutua haaveilemaan just siihen sopivaan paikkaan. Yksin matkustaessa myös tutustuu paljon helpommin muihin ihmisiin. Negatiivista yksin matkustamisessa on se, että ei ole ketään jonka kanssa jakaa kokemukset. Monet käytännön asiat ovat myös helpompia kaverin kanssa, esimerkiksi kun toinen voi vahtia tavaroita toisen hoitaessa asioita.

Miten matkustaminen on muuttanut elämäsi?
Matkustaminen tekee elämästä jännempää ja viihdyttävämpää. Tutustumalla uusiin paikkoihin ja ihmisiin olen oppinut ymmärtämään maailmaa paljon paremmin. Tämä on selkeästi vaikuttanut myös uravalintoihini ja arvomaailmaani. Ja ilman hurahtamista matkustamiseen en eläisi nyt niin kuin elän, jatkuvalla matkalla ympäri maailmaa. Sitä voisi kai jo sanoa aika suureksi muutokseksi?

Mikä on oudoin ruoka, jota olet matkalla maistanut?
Mä en ole kovin hyvä outojen ruokien maistelussa ja muutenkin aika tarkka siitä mitä syön. Olen vasta viime vuosina oppinut syömään esimerkiksi äyriäisiä ja oliiveja. Mitään suuria kulinaarisia seikkailuja ei ole siis ollut, jäivät ötökätkin Aasiassa syömättä. Alligaattori Louisianassa on ehkä lähiaikojen oudoin ruoka.

Onko sinua koskaan pelottanut matkoillasi?
On, useinkin. Ei vaan pidä antaa pelkojen estää liikaa. Varsinkin uudet paikat tuntuvat helposti aluksi pelottavilta ja monet viattomat asiat uhkaavilta, ennen kuin on tottunut paikallisiin tapoihin.

Onko olemassa jokin maa, johon aina palaat?
Suomeen :) Ja Viroon, kun se on niin lähellä. Mutta ehkä tässä ei haeta näitä vastauksia. Sanon siis Unkari, ja oikeastaan Budapest. Olen käynyt siellä melkein yhtä usein kuin Tallinnassa, joten Budapest tuntuu jo kotoisalta ja mukavalta. Se on sopivan kokoinen, ei liian iso mutta riittävän suuri, jottei elämä käy tylsäksi. Siellä on historiaa, kulttuuria ja niitä ihania rauniobaareja, joiden ilmapiiri vetää mukaansa. Hintatasokin on suomalaisesta näkökulmasta mukavan edullinen. Ja elokuinen Sziget-festivaali on ihan parhautta.

Onko sinulla pakkausrituaaleja?
Tykkään fiilistellä reissuja ja tehdä listoja, eli jo hyvissä ajoin ennen matkaa kirjoittelen ylös mitä pitää muistaa pakata. Monta kertaa olisi jotain tärkeää unohtunutkin, ellei olisi ollut listaa, josta tarkistaa. Nyt viime aikoina tilanne on ollut hieman eri, kun elää koko ajan rinkan kanssa. Suomessa käydessä tulee tehtyä aina muutamia muutoksia rinkan sisältöön, muttei varsinaista alusta asti miettimistä. Tässä on muuten kehittynyt melko nopeaksi pakkaajaksi, kun on vuoden ajan koonnut kamat rinkkaan keskimäärin kerran viikossa.

Mikä on kaunein ranta, jonka olet ikinä nähnyt?
Auringonlaskun aikaan parhaita ovat olleet Otres Kambodzassa ja oma mökkiranta ihan kotimaassa. Päiväsaikaan taas Flamenco-biitsi Puerto Ricon Culebralla on ihan ykkönen.

Mikä oli ensimmäinen ulkomaanmatkasi?
Ensimmäinen varsinainen (sillä jos ruotsinlaivalta ei pääse maihin Tukholmassa, niin sitä ei kai voi laskea…) ulkomaanmatkani oli pakettimatka Bulgarian kultahietikolle. Olin hieman alle kouluikäinen ja muistikuvina reissusta on kelluminen kumiveneessä hotellin altaassa (meren aallokko oli liian kovaa) ja vihreät nakit. Ruuasta oli ilmeisesti pulaa ja tarjonta oli hyvin rajoitettua. Nakkien vihreys johtui kuitenkin jostain käytetystä kasvista, ei homeesta.

Mainitse 5 asiaa bucketlistaltasi?
1. purjehtiminen Karibialla / Tyynellämerellä
2. Camino de Santiagon käveleminen Espanjassa
3. roadtrip Yhdysvaltojen ympäri
4. vierailu Harry Potter maassa Floridassa tai studioilla Lontoon lähellä
5. sukeltamaan oppiminen

Onko olemassa paikkaa, johon et halua matkustaa?
Eipä oikeastaan. Keskelle sotaa tai sitten ilmastollisesti aivan ääriolosuhteisiin (tyyliin 50 astetta lämmintä tai 40 astetta pakkasta) en ole ensimmäisenä suuntaamassa. Vaikka tuo mieheni kyllä usein puhuu retkestä Etelämantereelle, joten ehkä sen suhteen pitää tehdä poikkeus.

Mitä kaipaat Suomesta kun matkustat pitkään?
Salmiakkia, ksylitolipurkkaa, tuoretta ruisleipää. Ja tietenkin perhettä ja ystäviä

Uskotko, että joskus asetut vielä jonnekkin, ja jos niin minne?
Varmasti, mutten vielä osaa sanoa minne. Tällä hetkellä sanoisin, että Suomeen. Tämä liikkuva elämä tuntuu sen verran mukavalta, että eiköhän tätä kuitenkin jatketa vielä hetki. Sen jälkeen olisi kiva olla kotipesä jossakin, paikka johon aina reissuilta palata.

Mikä on suosikki lentokenttäsi ja lentoyhtiösi?
Lentokentistä Singaporen Changi on ehkä viihtyisin kenttä, jossa olen viettänyt aikaa. Monien kauppojen ja ravintoloiden lisäksi sieltä löytyy lepo- ja työskentelytiloja sekä mm. uima-allas ja lyhyt luontopolku(!). Lentoyhtiöistä olen ollut viime aikoina tosi tyytyväinen Norwegianiin. Hyvä palvelu, halvat hinnat ja ilmainen netti lennoilla. En tiedä lentäisinkö sillä pitempiä matkoja, mutta Euroopan sisäisillä lennoilla ehdoton suosikkini.

Kuinka monella aikavyöhykkeellä olet ollut yhden viikon aikana?
Atlantia laivalla ylittäessä oltiin viikon aikana viidellä aikavyöhykkeellä. Siinä tuli mukavasti lisää pituutta päiviin, kun lähes joka yö sai siirtää kelloa tunnin taaksepäin. Paljon mukavampaa näin, kuin koko siirtymän teko kerralla ja jetlag.

Mikä on suosikkipaikkasi? Miksi?
Uuden-Seelannin eteläsaari sen uskomattoman upean luonnon vuoksi. Listasin muutama viikko sitten täällä blogissani 10 suosikkipaikkaani, sieltä voi katsoa tarkemmin.

Muiden suomibloggaajien vastauksia voi lueskella vaikkapa näistä blogeista:
Annan Tämä matka
Leena-Marian London and Beyond
Reissuesan matkablogi
Inkan Archie Gone Lebanon
Amandan Karttapallolla
Lauran Tuntemattomaan ja takaisin
Pirkon (ja Lassen) Meriharakka

Mitkä sinun vastauksesi näihin kysymyksiin ovat? Jos innostut tekemään oman vastauspostauksen, linkkaathan Veeran blogiin ja haasteen aloittajan, englanniksi bloggaavan Natalien blogiin.

Tagit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *